Dostupni linkovi

Crna Gora: VDT treba da predlaže specijalnog tužioca


Rješenje u Predlogu zakona o specijalnom državnom tužilaštvu, da Vrhovni državni tužilac (VDT), koji je izabran u Skupštini, bude isključen iz predlaganja Glavnog specijalnog tužioca loše je i nelogično, ocijenio je VDT Ivica Stanković.

On smatra da se ne može očekivati da VDT odgovora za rad Glavnog specijalnog tužioca, a da nema pravo da njegov izbor predloži Tužilačkom savjetu.

"Konačnu odluku donijeće Skupstina Crne Gore, a vjerujem, da poslanici neće dozvoliti da se dovede u pitanje legitimitet VDT-a kog su izabrali tropetinskom većinom. Ne treba zaboraviti da legitimitet stečen u Skupštini ima najveću snagu u državi", rekao je Stanković agenciji Mina.

On je upozorio da bi odvajanje specijalnog tužilaštva iz jedinstvene tužilačke organizacije bilo u suprotnosti sa Ustavom.

"Razdvajanje nadležnosti je nešto drugo. Glavni specijalni tužilac i njegovi zamjenici i po važećem rješenju imaju specijalnu nadležnost za krivična djela organizovanog kriminala i korupcije, ali su oni po ustavnom rješenju dio jedinstvene tužilačke organizacije", ocijenio je Stanković.

On je podsjetio da je prema Ustavu, tužilaštvo jedinstven organ.

"To znači da glavni specijalni tužilac postupa u sklopu jedinstvene tužilačke organizacije i odgovora za rad Vrhovnom državnom tužiocu. Svako drugo rješenje ne bi bilo u skladu sa Ustavom Crne Gore, kao najvišim pravnim aktom", upozorio je Stanković.

XS
SM
MD
LG