Dostupni linkovi

Srbija: Nivo aflatoksina ponovo 0,05


Dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku koje se proizvodi u Srbiji od danas ponovo iznosi 0,05 mikrograma po kilogramu, što je u skladu sa standardima EU.

Od danas je prestao da važi pravilnik kojim je bilo dozvoljno da nivo aflatoksina bude 0,25 mikrograma po kilogramu koji je vlada usvojila 15. jula 2014. godine.

Povećani nivo aflatoksina u mleku koje se proizvodi u Srbiji postao je problem pošto je u jesen 2012. godine utvrđeno da je zbog suše nivo tog otrova koji potiče od plesni, porastao u kukuruzu kojim se hrane krave.

Zbog toga je Vlada Srbije krajem februara 2013. povećala dozvoljenu količinu aflatoksina u mleku za deset puta - sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu.

Nova korekcija nivoa aflatoksina usledila je 1. jula 2014. godine kada je stupio na snagu pravilnik kojim je bilo predviđeno da se nivo aflatoksina vrati na evropski standard, odnosno smanji deset puta, sa 0,5 na 0,05 mikrograma po kilogramu.

Vlada je samo 15 dana nakon toga odlučila da nivo aflatoksina poveća na 0,25 mikrograma po litru, kako bi uslišila molbe proizvođača koji su tražili dodatno vreme da prilagode svoju proizvodnju evropskim standardima.

XS
SM
MD
LG