Dostupni linkovi

Egipat: Zabranjeno prikazivanje filma "Egzodus"


Egipat je u svojim bioskopima zabranio emitovanje američkog filma "Egzodus - Bogovi i kraljevi" zbog, kako cenzori navode, istorijskih netačnosti.

U saopštenju Odbora za cenzuru navodi se da se pod netačnostima smatra to što se u filmu govori o tome da su Jevreji izgradili piramide i da je zemljotres, a ne Mojsije, uzrokovao razdvajanje Crvenog mora.

Prema pojedinim izvještajima, film je zabranjen i u Maroku.

BBC navodi da, iako je "Sinema centar" iz Maroka dao "zeleno svjetlo" za prikazivanje filma, na internet stranici "medijas24.com" ističe se da su zvaničnici donijeli odluku o zabrani emitovanja dan prije premijere.

Prema navodima u Starom zavjetu, jevrejske robove u slobodu je poveo Mojsije nakon što je Bog poslao niz nesreća na Egipat.

Vjeruje se da su piramide izgrađene oko 1.000 godina prije nastanka Starog zavjeta. U Bibliji se navodi da je Bog preko Mojsija podijelio Crveno more i time Jevrejima omogućeno da pobjegnu od egipatske vojske.

Film "Egzodus" je na prvom mjestu po prodaji karata premašio treći nastavak "Igara gladi", ali je naišao i na različite kritike. List "Tajm" je film nazvao "sinematski neispirisanom ponovno ispričanom pričom o Mojsiju", magazin "Volčr" smatra da je "neuravnotežen kao karijera režisera Ridlija Skota", a "Njujork tajms" ga opisuje kao "bolno jadnim i suvišnim".

XS
SM
MD
LG