Dostupni linkovi

Josipović zbog Šešlja pisao Teodoru Meronu


Predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je danas da je poslao pismo predsedniku Tribunala u Hagu, Teodoru Meronu u kojem je upozorio da moguće jačanje političkih aktivnosti Vojislava Šešelja i opasnost da njegov govor mržnje ponovo dobije pobornike, mogu teško narušiti mir i stabilnost u
Jugoistočnoj Evropi.

U obraćanju javnosti putem Hrvatske televizije, Josipović je objasnio da je pismo napisao povodom puštanja haškog optuženika, lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja na privremenu slobodu iako je on odbio uobičajene uslove suda za puštanje na slobodu.

On je dodao da je uputio pismo i hrvatskim poslanicima u Evropskom parlamentu u kojem ih je pozvao da, u skladu s pravilima Evropskog parlamenta, odmah zatraže raspravu i izradu deklaracije Evropskog parlamenta o očuvanju političke stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi.

Ta rasprava se ne bi odnosila samo na slučaj Šešelja, već i na "ukupne pokušaje destabilizacije ovoga prostora u kontekstu ratnog sukoba u Ukrajini i sukoba u Siriji".

Josipović je podsetio da predugo vođenje postupka, kao u slučaju Šešelja, podriva poverenje u međunarodno pravo.

"Još je gore kao (što je bilo) u slučaju (Slobodana) Miloševića, ako postupak traje dovoljno dugo da smrt bude brža od presude. Takvi slučajevi su poraz pravde i međunarodnog prava i rezultiraju gubitkom poverenja građana u međunarodno pravosuđe", upozorio je predsednik Hrvatske.

Ocenio je da je u predmetu Šešelj "nepravda otišla još dalje", jer Šešelj po izlasku na slobodu organizuje političke skupove i, praćen medijima, "ruga se međunarodnoj pravdi i žrtvama".

Kao drugi razlog za obraćaje javnosti, prredsednik je naveo sutrašnje obeležavanje Dana sećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.


XS
SM
MD
LG