Dostupni linkovi

Lunacek i Brok pozdravili odluku Mogherini o Eulex istrazi


Predsjedavajući komiteta za vanjske poslove Evropkog parlamenta Elmar Brok i poptpredsjenica EP i izvjestilac za Kosovo, Urlike Lunacek pozdravili su odluku Visoke predstavnice EU za vanjski politiku i bezbjednost i potpredsjednice Evropske komsije, Federice Mogherini za imovanje nezavisnog istražnog tijela koji će provjeriti navode o korupciji u Eulex misiji na Kosovu, podcrtavajući tako neophodnost brzih i efikasnih rezultata.

"U svakom slučaju to je tek prvi korak.Mi ponavljamo da je od najveće važnosti da se hitno rasvijetle sve optužbe za korupciju kao i da se odmah rasvijetli interna istraga koja je rađena tajno" naveli su predstavnici EP.

Oni ocjenjuju da je ovom promptnom reakcijom Mogherinijeva demonstrirala da sluša glas i odgovara na zahjeve EP.

Kako navode Brok i Lunacek na mnoga pitanja još se čeka odgovor, i ona su otvorena u razmjeni mišljenja na Komitetetu za spoljne poslove sa direktorom za Zapadnu Evropu i Balkan i komandirom za Civilne operacije, te je poslata poruka za se na njih mora hitno ogovoriti.

"Mi vjerujemo da je Eulex igrao i još uvjek igra važnu ulogu na Kosovu.To je razlog zbog kojeg ove optužbe moraju biti račišćene odmah i javno, da bi se jasnoutvrdilo šta se dogodilo.Ni na koji način ne želimo prejudicirati rezultat istrage, ali mora postojati nulta tolerancija na pitanje korupcije " naglasili su evropski parlamentarci.

Ono su poručili da podržavaju rad nezvisnog istražitelja i novog šefa misije Eulexa na Kosovu, Gabriela Meuccija.

Kako su naglasili, očekuju da brzo budu informisani o rezulatima istrage koja će dati konkretne rezultate.

Sam EP, kako navode Brok i Lunacek, razmotriće drugačije parlamenatrne metode uključujući i mogućnost uspostavljanj istražnog komiteta.

Od evropske šefice diplomatije, Mogherini, očekuju da će sa njima podijeliti korisne povjerljive dokumente koji se tiču istrage kroz odgovarajuće kanale.

"Nastavićemo da pažljivo i aktivno da pratimo ovaj slučaj" navodi se u saopštenju zvaničnika EP povodom navoda o mogućoj korupciji u misiji Eulexa na Kosovu.

XS
SM
MD
LG