Dostupni linkovi

Barselona se obraća međunarodnim sudovima


Katalonske vlasti mogle bi da se obrate međunarodnim sudovima u vezi sa stavom Madrida koji ne dozvoljava glasanje o nezavisnosti od Španije, rekao je danas portparol katalonske vlade Frances Homs.

"Kada sve pravne mogućnosti na tlu Španije budu iscrpljene katalonska vlada obratiće se međunarodnim sudovima", rekao je Homs u intervjuu za radio "Katalonija".

On je optužio Madrid za "manipulisanje zakonom" kako to državi odgovara, ističući da se to ponašanje mora ocijeniti na međunarodnom nivou, prenosi RIA "Novosti".

Katalonija je početkom oktobra odustala od referenduma, koji je bio planiran za 9. novembar, ali je najavljeno da će obaviti neobavezno izjašnjavanje otvoreno za svakoga ko želi da glasa.

Zamjenik španskog premijera Soraja Saenc de Santamarija rekla je juče da će Španija pokušati da na sudu blokira ublaženu verziju referenduma za nezavisnost u Kataloniji, koji je zakazan za 9. novembar, na isti način na koji je blokirana inicijativa za referendum.

Saenc de Santamarija rekla je da će vlada pokušati da blokira inicijativu za glasanje, koja je nazvana "konsultacije građana", radi zaštite prava državnih službenika Katalonije.

XS
SM
MD
LG