Dostupni linkovi

Rusija, Ukrajina i EU potpisale plinski sporazum


Rusija, Ukrajina i Europska unija potpisale su u četvrtak sporazum o opskrbi Ukrajine ruskim plinom tijekom zime, prenose novinske agencije.

Sporazum, sklopljen do ožujka 2015., potpisali su ruski i ukrajinski ministri energetike Aleksandar Novak i Jurij Prodan te europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger. Predsjednici dviju susjednih plinskih tvrtki potpisali su poseban dokument.

Sporazum koji su u četvrtak potpisan između Rusije i Ukrajine možda je prvi znak popuštanja napetosti između dvije zemlje, izjavio je Oettinger na konferenciji za novinare nakon što su Rusija, Ukrajina i Europska unija potpisale sporazum, prenosi Reuters.

Ruski ministar Novak rekao je da će Rusija ostati pouzdan dobavljač energije za Europu i da će plinski dogovor s Ukrajinom osigurati stabilne isporuke plina preko zime. Jesenski i zimski period je siguran (u Ukrajini) i opskrba europskih potrošača je također stabilna. Uvjereni smo da će naši budući odnosi biti konstruktivni i da će naši ugovori biti ispunjeni, rekao je Novak.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso je nakon potpisivanja sporazuma izrazio zadovoljstvo što su prevladali politička odgovornost, logika suradnje i gospodarska zdrava pamet. Za Barrosa je sporazum važan korak za zajedničku energetsku sigurnost na europskom kontinentu. Ustvrdio je kako sada nema razloga da ljudima u Europi bude hladno ove zime.

Za nastavak isporuke ruskog plina, Kijev u nekoliko dana treba platiti 1,45 milijardi dolara duga. Oettinger je rekao da će Rusija cijenu za tisuću kubičnih metara plina sniziti za 100 dolara na 385 dolara. Ukrajina se obvezala da će preostali dug u iznosu od 1,65 milijardi dolara podmiriti do kraja godine, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

XS
SM
MD
LG