Dostupni linkovi

Trupe u Ukrajini se prepremaju za povlačenje


Ukrajinska vojska i trupe proruskih pobunjenika se pripremaju u nedelju za povlačenje s linije fronta, ali izgleda da još nisu zadovoljeni uslovi postavljeni dogovorenim primirjem.

Nedelju dana pošto su memorandum o okončavanju borbi u Minsku 20. septembra potpisali Kijev, Moskva, pobunjenici i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), zaraćene strane obećale su u subotu da će u roku od 24 sata, počev od 18:00 časova po lokalnom vremenu (15:00 GMT), uspostaviti "potpuno zatišje".

Ali, eksplozija je bilo i u nedelju ujutro u centru Donjecka, najvećeg grada koji je u rukama proruskih snaga u istočnoj Ukrajini, gde je u subotu jednog civila ubila artiljerijska granata.

Sukoba je, ipak, znatno manje nego odmah po potpisivanju sporazuma o prekidu vatre 5. septembra u Minsku. Od tada su poginula 44 civila i vojnika, dok je od početka sukoba, aprila ove godine, poginulo 3.200 ljudi.

Memorandum iz Minska predviđa povlačenje teškog naoružanja - kalibra većeg od 100 milimetara, na najmanje 15 kilometara od linije fronta, te bi nastala "tampon zona" široka 30 kilometara.

XS
SM
MD
LG