Dostupni linkovi

Lavrov: Uzrok situacije je kriza u evropskom bezbjednosnom sistemu


Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u petak da je situacija u Ukrajini rezultat krize u evropskom bezbjednosnom sistemu.

"Kriza u cjelokupnom evropskom bezbjednosnim sistemom nije rezultat događaja u Ukrajini, već upravo suprotno, događaji u Ukrajini postali su refleksija dubokih kontroverzi koje su se nagomilale u evroatlantskom regionu", rekao je Lavrov novinarima na marginama Generalne skupštine UN u NJujorku.

Šef ruske diplomatije podsjetio je da je nakon okončanja hladnog rata "postignuta saglasnost da je potrebno da bezbjednost bude nedjeljiva i jedinstvena za cjelokupnu Evropu, ali da se u praksi to nikad nije desilo".

Kriza u Ukrajini izbila je krajem februara nakon promjene režima u Kijevu.

Poslije svrgavanja predsjednika Viktora Janukoviča, građani Krima, koji su odbili da priznaju legitimitet novih vlasti, održali su referendum na kojem je većina stanovništva bila za prisajedinjenje Rusiji.

U aprilu su ukrajinske vlasti pokrenule vojnu operaciju protiv profederalnog pokreta na jugoistoku te zemlje, gdje je stanovništvo, takođe bilo protiv novih vlasti u Kijevu.

XS
SM
MD
LG