Dostupni linkovi

Privremeni sporazum Ukrajine i Rusije o gasu


Ukrajina će otplatiti 3,1 milijardu dolara duga Rusiji u zamjenu za zajamčene isporuke gasa u zimskim mjesecima, navodi se u prijedlogu poslije pregovora u Berlinu u kojima je posredovala Evropska unija.

Predloženi sporazum, koji bi trajao do proljeća, ima za cilj da se izbjegne gasna kriza u Ukrajini i EU tokom zime, mada neće riješiti sporne detalje poput cijene koju Kijev treba da plati za prethodne i buduće isporuke.

O cijenama ruskog gasa za Ukrajinu trebalo bi sljedeće godine da odluči arbitražni sud u Stokholmu.

"Danas smo izradili razuman nacrt za zimski paket i uvjeren sam da ovaj nacrt može dobiti podršku svih umiješanih u Moskvi i Kijevu", rekao je komesar EU za energetiku Ginter Etinger.

Etinger je rekao da postoje dobre šanse da taj sporaum bude potpisan sljedeće nedjelje kada se u Berlinu sastane s ruskim i ukrajinskim ministrima energetike, kao i direktorima gasnih kompanija tih zemalja.

Prema današnjem prijedlogu, Ukrajina će platiti dvije milijarde dolara Rusiji do kraja oktobra i još 1,1 milijardu dolara do kraja decembra, rekao je Etinger i naznačio da će EU jamčiti za ukrajinske isplate.

U zamjenu za to, ruska kompanija Gasprom će isporučiti najmanje pet milijardi kubnih metara gasa Ukrajini u predstojećim mjesecima po cijeni od 385 dolara za 1.000 kubnih metara. Ukrajina će morati unaprijed da plati za taj novi gas.

XS
SM
MD
LG