Dostupni linkovi

Njemačka: Oštrije kontrole za potencijalne džihadiste


Njemačka Vlada planira uvođenje oštrijih kontrola za potencijalne džihadiste poput obilježavanja ličnih dokumenata radi upozorenja graničarima da je putnik, možda na putu da se pridruži organizaciji "Islamska država".

Neimenovani zvaničnik njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da bi određena oznaka na ličnim dokumentima, mogla da identifikuje osumnjičene džihadiste, tako da graničari u NJemačkoj ili drugim zemljama Šengena mogu da ih spriječe u odlasku.

"Moramo spriječiti fanatike da odu iz NJemačke na Bliski istok kako bi se pridružili teroristima", rekao je zvaničnik Socijaldemokratske partije Burhard Liška.

Više hiljada zapadnih državljana otputovalo je na Bliski istok kako bi se pridružili militantnim organizacijama, uključujući i "Islamsku državu". Ova pojava izazvala je bojazan u Evropi i SAD da bi radikalizovani povratnici mogli izvršiti napade i u matičnim državama.

Prema podacima njemačkih bezbjednosnih službi, oko 400 državljana te zemlje pridružilo se "Islamskoj državi" i Iraku i Siriji, od čega je 40 poginulo a najmanje pet u samoubilačkim napadima. Vjeruje se da se vratilo više njih od 130.

XS
SM
MD
LG