Dostupni linkovi

Makedonija: Zlatna "Kamera 300" za ukrajinskog kinematografa


Ukrajinski kinematograf Valentin Vasjanovič ovogodišnji je dobitnik najvišeg festivalskog priznanja zlatna "Kamera 300", koju dodeljuje Internacionalni festival filmske kamere "Braća Manaki".

Na festivalu, koji je završen sinoć u makedonskom gradu Bitolju, Vasjanovič je odlukom međunarodnog stručnoj žirija, kojim je predsjedavao Điora Bejač iz Izraela, nagrađen za debitanski film "Pleme", kao snimatelj i montažer.

Bejaču je ocijenio da je film "savršen primjer povezivanja scenarija, režije, glume i montaže u jednom novom pristupu ka filmskoj kameri".

Srebrna "Kamera 300" pripala je Ričardu Lenčevskom, kinematografu iz Poljske za film "Ida", a bronzana kinematografu iz Velike Britanije Entoni Tat Pedklifu za film "‘71".

Na 35. Internacionalnom festivalu filmske kamere "Braća Manaki" prikazano je 76 filmova u nekoliko programa, od kojih je 11 bilo u trci za nagrade "Kamera 300".

U okviru programa Nove vizije prikazana je srbijansko-crnogorsko-slovenačka koprodukcija "Varvari", scenariste i reditelja Ivana Ikića.

XS
SM
MD
LG