Dostupni linkovi

Obama i Abadi o borbi protiv IS


Predsednik SAD Barak Obama telefonirao je iračkom premijeru Hajderu al-Abadiju da bi razgovarali o nameri SAD da pomogne iračkoj vladi protiv Islamske države.

Predsednik i premijer su se složili kako je bitno da nova vlada brzo preduzme konkretne korake kojima bi odgovorila na očekivanja i legitimno nezadovoljstvo iračkog naroda", stoji u saopštenju Bele kuće, a prenosi Rojters.

"Premijer je izrazio rešenost da sa svim zajednicama u zemlji, kao i sa regionalnim i medjunarodnim partnerima radi na jačanju sposobnosti Iraka za borbu protiv zajedinčkog neprijatelja", saopštila je Bela kuća.

Američki državni sekretar Džon Keri saopštio je danas kako je formiranje nove vlade u Iraku "važan medjaš" za zemlju koja se bori sa militantima IS.

Keri je izjavio za novinare kako danas formirana vlada u Bagdadu ima potencijal da ujedini sve različite zajednice i stvori snažnu zemlju, koja bi izgradila budućnost kakvu žele svi Iračani.

Nova vlada, koju predvodi šiitski islamista Hajder al-Abadi, je sastavljena od predstavnika iračke šiitske većine, kao i kurdske i sunitske manjine.

Generalni sekretar Ban Ki-mun pozdravio je danas stvaranje nove iračke vlade kao "pozitivan korak", ali je apelovao da se atmosfera saradnje iskoristi kako bi se hitno izabrali ministri odbrane i unutrašnjih poslova.

Irački poslanici odobrili su danas novi kabinet sastavljen od 24 ministra, ali ključni bezbednosni resori su ostali nepopunjeni.

XS
SM
MD
LG