Dostupni linkovi

Porošenko oprezno optimističan pred sastanak u Minsku


Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je da je "oprezno optimističan" povodom dogovora o prekidu vatre na istoku Ukrajine koji bi mogao biti potpisan danas u Minsku.

Kontakt-grupa za Ukrajinu, sastavljena od predstavnika Kijeva, Moskve i OEBS-a treba danas da se u Minsku sastane s proruskim pobunjenicima.

"Oprezno sam optimističan", rekao je Porošenko na samitu NATO u Velsu. On je ranije izjavio da plan o prekidu vatre na istoku Ukrajine treba da bude potpisan sutra u Minsku i da će NATO podržati svoje članice u pružanju vojne pomoći Ukrajini.

Porošenko je kazao da je reč o "ogromnom izazovu" i podsetio na uslove koje je postavila Ukrajina, a to su mirovni plan, kontrola rusko-ukrajinske granice koju bi sprovodio OEBS, povlačenje ruskih trupa s istoka Ukrajine i oslobađanje zatočenih vojnika koje drže proruski pobunjenici.

"Nikada nisam osetio tako jaku i veliku podršku", rekao je Porošenko posle sastanka s predstavnicima 28 država članica NATO, koji je bio posvećen situaciji u Ukrajini.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je posle sastanka ponovo uputio optužbe Rusiji.

"Rusija se bori protiv Ukrajine - u Ukrajini. Ruske trupe napadaju ukrajinske snage. I mada, govori o miru, Rusija nije učinila nijedan korak kako bi mir bio moguć", rekao je Rasmusen.

On je pozvao Rusiju sa ponovo razmotri "nelegalnu i nelegitimnu" aneksiju Krima.

XS
SM
MD
LG