Dostupni linkovi

Ukrajina: Pobunjenici priznali da su vršili pogubljenja


Viši savjetnik proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini Igor Druz potvrdio je da su pobunjenici vršili pogubljenja, bez sudske presude, kako bi "spriječili haos", prenosi britanski BBC.

"U nekoliko prilika, za vrijeme vanrednog stanja, vršili smo streljanja kako bismo spriječili haos. Kao rezultat, naši vojnici, oni koji su se povukli iz Slovjanska, visoko su disciplinovani", rekao je Druz za BBC.

Druz, savjetnik vojnog komandanta pobunjenika Igora Strelkova, dodao je da su ta "pogubljenja" poslala važan signal ostatku pobunjeničkih snaga.

Slovjansk je bio jedno od ključnih uporišta proruskih pobunjenika prije nego što su ga prošlog mjeseca povratile snage ukrajinske vojske.

Druz je, takođe, istakao da je ukrajinska vlada "teroristička" organizacija, koja je počinila ratne zločine protiv civila, i da je "totalno nelegitimna".

"Ti ljudi su došli na vlast ubijanjem i vojnim udarom. Sada čine ratne zločine. Bombarduju naše gradove. Oni granatiraju gradove a potom krive naše borce za to. To je glupost. Zašto bismo gađali gradove koji su pod našom kontrolom", upitao je Druz.

Građani koji su bježali od borbi na istoku Ukrjaine rekli su za BBC da vjeruju da ukrajinska vojska granatira stambene dijelove, i žalili su se da su morali da pobjegnu na brzinu, bez prethodnog upozorenja od vlade iz Kijeva.

XS
SM
MD
LG