Dostupni linkovi

Zbog poplava Doboj u potpunoj blokadi


Zbog obilne kiše i poplava na području Republike Srpske najsloženija situacija je u Doboju i Bijeljini.

Vodostaj rijeke Bosne u Doboju jutros u 5.00 sati iznosio je 620 centimetara, što je za 180 cm više od kote vanredne odbrane od poplave.

- Svi putni magistralni i regionalni koji vode u i iz grada su u prekidu tako da je Doboj u totalnoj blokadi – potvrdila je glasnogovornica Civilne zaštite RS-a Branka Klarić.

Trenutno su najugroženije četiri porodice u čije stambene objekte je voda prodrla i na drugi sprat, a njihovo spašavanje i evakuacija je u toku.

Radi se o dvije porodice u dobojskom naselju Bare i po jedna porodice u Prijedjelu Gornjem i naselju Donja Paklenica.

Također, još oko desetak porodica u Donjoj Paklenici čeka na evakuaciju.

Na zahtjev gradonačelnika Doboja angažirano je 20 vojnika Oružanih snaga BiH i jedna mašina inženjerije iz garnizona u Doboju.

Odjeljeno Civilne zaštite Doboj stavilo je na raspolaganje određen broj vreća s pjeskom i lopata na ugroženim područjima.

Na području Bijeljine poplave je izazvala rijeka Lukavac u naseljima Donja Bukovica i zaseoku Bukvari, gdje je voda ušla u četiri kuće.

Janja je zaplavila kompletno istoimeno naselje.

Rijeka Drina u Bijeljini je poplavila i naselja Janja, Amajlije i Popovi, a blokirani su putni pravci Bijeljina - Zvornik, Bijeljina-Tuzla, Bijeljina-Brčko, a sinoć je u tom gradu proglašeno i vanredno stanje.
XS
SM
MD
LG