Dostupni linkovi

Brunejski sultan uvodi strogi šerijatski zakon


Sultan Bruneja Hasanal Bolkiah objavio je danas dekretom da će se od sjutra primjenjivati strogi šerijatski zakon kažnjavanja, što je izazvalo, inače rijetku, kritiku domaće javnosti kao i međunarodnu osudu.

Apsolutni vladar u svom kraljevskom dekretu rekao je je da će se sjutra uz vjeru i zahvalnost svemogućem Alahu vidjeti sprovođenje prve faze šerijatskog zakona, poslije čega će uslijediti ostale faze.

U šerijatske kazne spadaju bičevanje, smrt kamenovanjem i odsijecanje udova, a kada su najavljeni ti planovi početkom ove godine došlo je do osude na društvenim mrežama tog malog sultanata na ostrvu Borneo.

U prvoj fazi uvode se zatvorske kazne ili druge vrste kažnjavanja za djela kao što su nedolično ponašanje, nedolazak na molitvu petkom ili trudnoća izvan braka.

Druga faza, koja će početi krajem godine, obuhvata krivična djela kao što su krađe i pljačkanja i predviđa mnogo strože kažnjavanje kao što je odsijecanje udova i bičevanje. Iduće godine počeće kažnjavanje kamenovanjem do smrti zbog krivičnih djela kao što su sodomija i preljuba.

Primjena šerijatskog zakona u toj muslimanskoj monarhiji prvobitno je trebala da počne 22. aprila ali je, iz neobjašnjenih razloga, odložena.

Sultan Bolkiah, koji važi za jednog od najbogatijih ljudi na svijetu, istakao je u dekretu da je taj potez nešto što se "mora" u islamu i odbacio je "beskrajne teorije" da je šerijatsko kažnjavanje okrutno i nefer.

Sultan je islam nazvao "zaštitnim zidom" protiv globalizacije, a Brunej je prva zemlja u istočnoj i jugoistočnoj Aziji koja je uvela šerijatski zakon kažnjavanja na nacionalnom nivou.

Muslimani koji čine 70 odsto stanovništva su uglavnom zadovoljni odlukom svog vladara, ali nemuslimansko stanovništvo privatno izražava nelagodu zbog takve odluke.

Kancelarija UN za zaštitu ljudskih prava je početkom aprila izrazila duboku zabrinutost zbog uvođenja šerijatskog kažnjavanja.
XS
SM
MD
LG