Dostupni linkovi

Deseta sednica SB UN o Ukrajini


U Njujorku sinoć počela vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o ukrajinskoj krizi, nakon najave Kijeva da će pokrenuti vojnu operaciju protiv demonstranata.

Sednicu, koja je sazvana na zahtev Rusije, otvorio je ambasador Nigerije, čija zemlja trenutno predsedava Savetom bezbednosti.

Pre početka sednice, ruski ambasador Vitalij Čurkin je izjavio da je veoma zabrinut zbog pretnji Kijeva da će upotrebiti silu protiv proruskih demonstranata, proruski orijentisanih.

Inače, ovo je deseti put da se Savet bezbednosti sastaje zbog Ukrajine od promene vlasti u Kijevu u februaru, navela je agencija AFP.

Ukrajina je proruskim demonstrantima na istoku zemlje dala rok da do devet časova ujutru po lokalnom vremenu polože oružje i napuste zgrade ili će se suočiti sa "opšežnom antiterorističkom operacijom".

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine je, zbog dogadjaja na istoku zemlje, doneo u nedelju odluku o početku opsežne antiterorističke operacije, uz angažovanje Oružanih snaga, saopštio je predsednik Vrhovne rade (skupštine) i vršilac dužnosti šefa države Aleksandar Turčinov.

Na istoku Ukrajine - u Donjecku, Harkovu i Lugansku, od marta traju mitinzi pristalica federacije, čiji učesnici traže da se održe referendumi o statusu njihovih regiona. Protesti su se proširili na nekoliko gradova Donjecke oblasti - Slavjansk, Mariupolj, Jenakijevo, Kramatorsk i nekoliko manjih gradova.

"Svi koji nisu pucali u naše snage bezbednosti, koji polože oružje i napuste administrativne zgrade do ponedeljka ujutro, u potpisanom ukazu dao sam garancije da protiv njih neće biti primenjene kazne za učinjena dela", rekao je Turčinov.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je u saopštenju, u kom je osudilo najavu vlasti u Kijevu da će angažovati vojsku da bi ugušila pobunu proruskih demonstranata na istoku Ukrajine, zatražilo tim povodom hitnu diskusiju u Savetu bezbednosti.

Moskva je ocenila da je najava Kijeva "kriminalni akt" i da bi Zapad trebalo da "stavi pod kontrolu" svoje saveznike u ukrajinskoj vladi.
XS
SM
MD
LG