Dostupni linkovi

Jovan Divjak nagrađen u Barceloni


Jovan Divjak, izvršni direktor Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" i penzionisani general Armije Republike Bosne i Hercegovine, primio je nagradu "Graditelj mira" u Parlamentu Katalonije koju mu je dodijelila Skupština Katalonskog međunarodnog instituta za mir.

U intervjuu za tamošnje medije, Divjak je govorio demonstracijama u BIH, etničkim podjelama, integraciji u EU i drugim temama.

Jovan Divjak, rođeni Beograđanin koji je branio Sarajevo tokom opsade, danas uspješno vodi udruženje koje kroz stipendiranje pomaže djeci u obrazovanju, piše El Periodico.

"Budućnost BiH je u rukama mladih ljudi. Osnovali smo udruženje kako bi pomogli djeci žrtvama rata. Do sada smo stipendirali preko 5.000 djece i podijelili preko 50.000 stipendija", kaže Divjak.

O protestima koji traju u BiH od početka februara, Divjak kaže da to nije ništa novo.

"Ljudi u BiH demonstriraju godinama. Umorni su od glasanja za stranke koje ne rade ništa i koje potroše novac ne ispunivši obećanja koja su dali uoči izbora", kazao je dobitnik nagrade "Graditelj mira".

Međutim, on se boji da će se pokret na kraju utopiti u sistem.

"Protesti su umanjeni. Radnička klasa i studenti nisu izašli na ulice. Bilo je i kontradiktornih akcija. Nažalost, Izborni zakon BiH ne poznaje termin vanrednih izbora. U oktobru, kad se održavaju redovni izbori, vjeruje se da će ponovo pobijediti takozvane nacionalne partije", dodao je on.

Na upit zbog čega su demonstracije izostale u bh. entitetu Republika Srpska, Divjak kaže da su tamošnji mediji pod velikim pritiskom režima.
XS
SM
MD
LG