Dostupni linkovi

Soči: svečano otvorene Zimske olimpijske igre


Ceremonija otvaranja ZOI je najskuplja u istoriji organizovanja igara jer je u njih uloženo više od 50 milijardi dolara. Svi se nadaju da će, uprkos prijetnjama terorista sa Kavkaza, Igre proteći bez incidenata.

Ceremonija svečanog otvaranja upriličena je na "Fišt olimpijskom stadionu", a prisustvovalo je 40.000 ljudi.

Zvanično otvaranje počelo je tačno u 20.14 sati po lokalnom vremenu (17.15 po centralnoevropskom) a započeto je videom čiji akter je djevojčica Ljubav, koja je po azbučnom redu predstavila sve što će biti viđeno tokom ceremonije.

Sama ceremonija otvaranja na stadionu je počela predstavom u kojoj je predstavljena Rusija, preko brda i dolina, a uslijedio je pozdrav predsjednika Rusije Vladimira Putina i prvog čovjeka Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha, a potom i intoniranje himne Rusije.

Već poslije 15 minuta ceremonije krenuo je defile sportista ulaskom takmičara iz Grčke, a potom su uslijedili i predstavnici ostalih zemalja. Zanimljivo, sportisti sa Bermudskih ostrva izašli su na stadion u bermudama, iako su gledaocima na tribinama dobili pokrivače da se ugriju.

Delegacija iz Makedonije je, za razliku od prethodnih Igara, izašla među prvima, a Hrvatska i Crna Gora su izašle jedna za drugom.

Na kraju su izašli domaći sportisti, čije odjevne kombinacije su podsjećale na odijelo Djeda Mraza. To je takođe označilo kraj defilea sportista na otvaranju Igara u Sočiju. Poslije defilea sportista, u centru pažnje su se našle maskote - polarni medvjed, zec i leopard, koji su bili na skijama, snoubordu i klizaljkama.

Uslijedilo je predstavljanje moderne Rusije, uz tačku skoro hiljadu plesača. Ruske vlasti na čelu sa predsjednikom Vladimirom Putinom u izgradnju olimpijskih borilišta uložile su četiri puta više od planiranih 12 milijardi dolara i time oborile rekord ljetnjih igara u Pekingu 2008. godine, koje su koštale 44 milijarde dolara.

Cijeli show presjek je ruske istorije u 18 poglavlja. Direktor Televizije kaže da će to biti povijest gledana očima Rusa, ali jednostavno ispričana da je svi mogu razumjeti. Čak i oni koji malo znaju o našoj kulturi, kazao je Ernst.

Nekadašnji teen duet, Tatoo, nastupio je pred samu svečanost, a potom su uslijede klasične simfonije ruskih kompozitora.. Ernst je objasnio da Rusija ne može, kao London, ponuti toliko pop muzike, te da su se stoga koncentrirali na „ono što je kod njih najpopularnije, a to je klasika“.

U dvoiposatnoj priredbi učestvovalo je 5.000 ljudi, a vrhunac je bio svjetlosni spektakl sa 3.500 vatrometa ukupne težine skoro pet tona.

Soči, grad na obali Crnog mora, koji je osnovan 1838. godine, smješten je u oblasti Krasnodar, trećoj po veličini u Rusiji. Ima 400 hiljada stanovnika, a zaokružuje ga vijenac planina pod imenom Krasnaja Poljana.

Pola sata do borilišta

Nakon Sarajeva, Soči je najkompaktnije područje za održavanje takmičenja, s oko 30 minuta putovanja iz primorske u planinsku oblast.

Cijeli grad je pokriven kamerama, a oko 1.500 autobusa, kao i vozovi koji se koriste za prevoz učesnika Igara i gostiju, opremljeni su kompletnim sistemom video-nadzora, indikatorima dima, temperature i povezani su sa dispečarskim centrom.

Olimpijska baklja stigla je u Soči poslije 65.000 pređenih kilometara, što je najduža trasa u istoriji Igara.

Za prve Zimske igre na teritoriji Rusije, prethodno je Moskva 1980. godine organizovala Ljetnje igre, ukupno je izgrađeno 11 borilišta podijeljenih u dvije grupe - Olimpijski park u gradu na obalama Crnog mora i planinski kompleks u Krasnoj Poljani.

Prema informacijama koje dolaze sa lica mjesta, bezbjednost je na najvišem mogućem nivou. Soči se praktično nalazi u "prstenu" više od 40.000 policajaca i vojnika, sve sa ciljem da se sportisti iz 88 zemalja (osjećaju kao kod kuće i da, kako i dolikuje, pobijedi olimpijski duh).

Ipak, kako se ništa ne prepušta slučaju mnogobrojne delegacije imaju i dodatno sopstveno obezbjeđenje, posebno se to odnosi na Amerikance i ostale zapadne zemlje.

Agenciju su popodne objavile da je Turska je u petak podigla borbene avione F-16 kao pratnju putničkom avionu koji je letio za Istanbul iz Ukrajine, nakon što je jedan putnik prijetio bombom.

Novinska agencija Dogan javila je da je putnik prijetio bombom, zahtijevajući da avion promijeni smjer i da leti u ruski grad Soči kako bi mogao da prisustvuje Zimskim olimpijskim igrama.

Televizija je prikazala snimak slijetanja aviona kompanije "Pegasus" iz ukrajinskog grada Harkova na aerodrom "Sabiha Gokčen" u Istanbulu.

Zvaničnik turskog Ministarstva transporta Habib Soluk rekao je za NTV da je u avionu bilo 110 putnika i članova posade, te potvrdio da je jedan putnik prijetio bombom.

On je dodao da je avion na kraju bezbjedno sletio a da putnik, koji je prijetio, se predao. Antitertorističke jedinice turskih komandosa pretražuju avion i putnike.
XS
SM
MD
LG