Dostupni linkovi

Avanturističko putovanje olimpijske baklje


Olimpijska baklja u jednom od ruskih gradova
Olimpijska baklja u jednom od ruskih gradova
Glenn Kates (Priredila Sabina Čabaravdić)

Na putu do Sočija olimpijska je baklja prošla više nego avanturističko putovanje: od svemira do slučajnih ljudskih žrtava.

Olimpijska baklja putovanje je započela u oktobru prošle godine u oblacima duhanskog dima. Lučonoša i bivši sovjetski i svjetski prvak u plivanju Shavarsh Karapetyan upravo je prolazio pored zidina Kremlja kada je plamen nestao.

Zbunjen, nastavio je trčati sve dok mu nije pripadnik ruske sigurnosne službe ponovno zapalio baklja dugim upaljačem.



Na 65.000 km dugačkom putu plamena baklja, koja je po grčkoj mitologiji vatra ukradena od boga Zeusa, nekoliko se puta gasila, a svjedočila je i radostima i tragedijama.

19. oktobra prvi put u svojoj istoriji olimpijski plamen prolazi Sjevernim polom.



7. novembra 2013. godine ruskom kapsulom Sojuz, baklja je stigla na Međunarodnu -svemirsku stanicu. Zbog sigurnosnih pitanja, za vrijeme leta, te prilikom šetnje po svemiru, plamen nije gorio

19. novembra - Članovi Nacionalnog tima za plivanje u ledenoj vodi, inače poznati kao morževi, preplivali su, s upaljenom bakljom, rijeku Amur na Dalekom istoku Rusije.



28. novembra - Baklja je zapalila bivšeg olimpijca u bobu, Petra Makarchuk-a. U sibirskom gradu Akabanu on je neozlijedjen nastavio trčati nakon što su promatrači ugasili vatru koja je zahvatila njegovu jaknu.



15. decembar - U zapadnom sibirskom gradu Kurgan desila se strašna tragedija kada je Vadim Gorbenko, nedugo nakon što je nosio baklju, umro od srčanog udara. Ovaj 73 -godišnji trener hrvanja grčko-rimskim stilom samo par minuta prije zatajenja srčanog mišića kazao je kako se dobro osjeća i lako diše.




18. januar - Priveden je ruski tinejdžer Pavel Lebedev, gay aktivista, nakon što je u jugozapadnom gradu Voronezh razvio zastavu duginih boja. " Domaćini ovih igara ne priznaju osnovna načela olimpizma - njegovanje tolerancije”, kazao je Lebedev za Associated Press.

U junu 2013, Rusija je usvojila zakon o zabrani gay" propagande.



28. januara - Čečenski lider Ramzan Kadyrov drži baklju na svečanosti u Groznom . Ovaj je moćnik česta tema kritike aktivista za kršenja ljudskih prava. Ovisnik je o postovima na Instagram-u. uključujući i isječak gdje stoji s bakljom i izvikuje: "Živjela Rusija ! Živio Putin! Živjele Olimpijske igre! ", a na kraju završava s tri ponavljana "Allahu Akbar" (Bog je velik ).




5. februar - Posljednju etapu, prije stizanja u Soči, baklju je propratila kampanja na socijalnim mrežama, gdje se pozivaju “ostaci heteroseksualne zajednice” da se skupe i na gradskom stadionu otpjevaju rusku himnu.

Manifestacija pod nazivom " Mi takođe pjevamo", odgovor je na švedski video u kojem gay i lezbijske porodice pjevaju rusku himnu ispred zastave duginih boja.
XS
SM
MD
LG