Dostupni linkovi

Kako će olimpijci unovčiti medalje


Antoine Blua, Glenn Kates i Christina Hicks (prevela Ena Stevanović)

Pobjednike Zimskih olimpijskih igara u Sočiju ne čeka samo slava. Mnoge države obećavaju novčane nagrade u iznosu i do pola milijuna dolara onim sportašima koji kući donesu medalje. Stoga se, barem teoretski, isplati pobijediti na Olimpijskim igrama.

Mnogi sportaši koji se najteču na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju mogu dobiti i do nekoliko desetaka tisuća ili čak i stotina tisuća dolara ukoliko osvoje zlatnu medalju.

Kvaka je u tome što se najviši novčani bonusi nude upravo u državama od kojih se ne očekuje da će osvojiti medalje u Sočiju jer zimski sportovi kao što je skijanje ili curling nisu njihova specijalnost.

Najviše novčane iznose za osvojene medalje je ponudio Azerbejdžan. Baku šalje ukupno četiri sportaša u Soči, ali je njihov Nacionalni olimpijski komitet oficijelno rekao za Azerbejdžanski servis RSE da ne očekuju da će se ijedan od njih popeti na pobjednički podijum. Ukoliko se to nekim slučajem dogodi, on ili ona će dobiti 510 hiljada dolara za zlatnu medalju, 255 hiljada za srebrenu i 130 hiljada za brončanu.

Susjedna Armenija obećava 30 hiljada dolara za zlatnu medalju, 20 hiljada za srebrenu, a 10 za brončanu.

Nijedna od ovih zemalja nije osvojila medalje na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru 2010. godine.

Kazahstan, koji je u Vancouveru osvojio jednu medalju obećava osvajaču zlatne medalje 250 hiljada dolara i 150 hiljada osvajaču srebrene medalje. Ostale visokoplasirane sudionike od trećeg do šestog mjesta također čeka nagrada u iznosu od 75 hiljada dolara.

Nagrade u Bjelorusiji i Ukrajini iznose 150 hiljada dolara za zlatnu medalju, 75 hiljada za srebrenu i 50 hiljada za brončanu. Bjelorusija je u Vancouveru osvojila tri medalje, a Ukrajina nije osvojila nijednu.

Osvajače medalja zemlje domaćina Rusije čeka novčana nagrada u iznosu od 113 hiljada dolara za zlatnu medalju, 71 hiljada za srebrenu i 42 hiljade za brončanu.

Sportaši ove države su u Vancouveru osvojili ukupno petnaest medalja, uključujući tri zlatne, što je najgori rezultat Rusije otkada se u Lilehameru 1994. godine nakon pada Sovjetskog saveza, počela natjecati kao samostalna država.

Navedeni iznosi se čine izuzetno povoljnim u usporedbi sa zapadnim zemljama kao što su Sjedinjene Države koje obećavaju 25 hiljada dolara za zlato, 15 hiljada za srebro i 10 hiljada za bronzu.

U Njemačkoj, privatna fondacija Deutsche Sporthilfe plaća od dvije hiljade dolara za osmo mjesto do 20 hiljada za zlatnu medalju.

Kanadski olimpijski komitet će isplatiti 9000 dolara za zlato, 6800 za srebro i 4500 za bronzu.

Ovo nije samo fenomen Zimske olimpijade. Sportaši iz Azerbejdžana, Tadžikistana i drugih bivših sovjetskih republika su na medaljama sa Ljetnih olimpijskih igara u Londonu 2012. godine zaradili desetke hiljada dolara, luksuzne proizvode i automobile.
XS
SM
MD
LG