Dostupni linkovi

Olimpijci Srbije: Sanjamo medalju u Sočiju


Predstavljen olimpijski tim Srbije za ZOI, Soči 2014.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Predstavljen olimpijski tim Srbije za ZOI, Soči 2014.

“Sanjamo medalju na Olimpijadi u Sočiju, daćemo sve od sebe”, rekli su za RSE olimpijci Srbije pred put u Rusiju. Na 22. zimskim Olimpijskim igrama u Rusiji Srbiju će od 7. do 23. februara predstavljati osmoro sportista u alpskom skijanju, nordijskom trčanju, bijatlonu, snoubordu i bobu.

Zastavu Srbije na otvaranju igara u Sočiju nosiće Milanko Petrović (25), takmičar u nordijskom trčanju i biatlonu, koji veruje da će se naporan rad isplatiti u Rusiji.

“Moj davni sportski san je da mi zastava Srbije zavijori u rukama na Olimpijskim igrama. San mi se ostvario, a što se tiče rezultata u Sočiju znam da ću dati najviše što mogu pa ćemo videti. Konkurencija je vrlo jaka, kao što je u Svetskom kupu, na prvenstvima i drugim vrhunskim takmičenjima, ali se nadam dobrom plasmanu. Što se tiče očekivanja, medalja je san, ali smatraću uspehom ako u biatlonu budem u prvih trideset. Očekujem da ću se dobro plasirati i u trci na 50 kilometara u nordijskom skijanju.”

Petrović je najveća nada olimpijskog tima Srbije u Sočiju nakon što je na Univerzijadi u Trentinu osvojio dve zlatne i jednu bronzanu medalju. Zastavu Srbije koju će nositi na Olimpijadi predala mu je Milica Mandić (22), olimpijska šampionka u tekvondou iz Londona, koja je za RSE rekla da je olimpijcima poželela mnogo sreće.

“Učešće na olimpijskim igrama najlepše je iskustvo za svakog sportistu. Svakako da su uzbuđeni zbog toga, rekla sam im da uživaju koliko god mogu jer su sigurno ponosni što su među najboljima. Najbitnije od svega je da pruže maksimum. Biće zadovoljni jer su dali sve od sebe a rezultati će već doći. Moje iskustvo je da su, pored ogromnog rada, velika želja i vera u sebe presudni da se maštanje o medalji pretvori u realnost. Držim im palčeve od sveg srca i verujem da će nas obradovati.”

Nekoliko sati pred put, srpski olimpijci u Beogradu su predstavili sportsku odeću u bojama nacionalne zastave za otvaranje Olimpijade i takmičenja u Sočiju. Ovog puta nisu imali problema sa novcem za pripreme i opremu, pa će i bob ekipa moći da se pokaže u najboljem svetlu.

Vuk Rađenović (30), član bob dvojca, najiskusniji je među malobrojnom ekipom Srbije jer mu je Soči treća olimpijada. Rađenović za RSE kaže da je ljubav prema bobu nasledio od oca, koji je 1984. predstavljao Jugoslaviju u Sarajevu.

“Kod mene u kući se samo o bobu pričalo tako da je moj ulazak u ovaj sport bio jedini logičan izbor. I nisam se pokajao. Uzbudljivo je, brzo se vozi, i važno je da je sportski duh na prvom mestu. U Rusiji očekujem dobar rezultat uprkos nikad jačoj konkurenciji. Učestvuje 25 ekipa, minimalne su razlike u rezultatima, bukvalno svi mogu biti prvi ili poslednji. Mi smo se dobro spremili, to je najvažnije. Dosta godina smo se mučili i trudili da nabavimo kvalitetnu opremu i sada je sve u redu. Imamo jako dobar bob i dobre klizaljke, za medalju uvek treba sreće, pa videćemo…”

Iskustvo i rezultati

Ivana Kovačević (19) takmičiće se za Srbiju u nordijskom skijanju i Soči joj je prva Olimpijada.

“Osećaj je neverovatan. Jedva čekam da počne. Da doživim novo iskustvo i vidim koliko mogu takmičeći se sa najboljima. Moj otac je trenirao skijanje pa sam se i ja opredelila za taj sport. Nordijsko je veoma teško i zahtevno ali za nas koji ga volimo ništa nije problem. Eto, sada sam u reprezentaciji Srbije, na olimpijadi ću dati sve od sebe i sigurna sam da neću odustati.”


U alpskom skijanju Srbiju će u Sočiju predstavljati Marko Vukićević (21) koji je rođen u Ljubljani i do sada se takmičio za Sloveniju, zemlju koja je u vreme bivše Jugoslavije donosila medalje u zimskim sportovima. Vukićević kaže da jedva čeka nastup na olimpijadi i duel sa iskusnim rivalima.

“Ne plašim se, to sigurno ne. Bio sam već na svetskom prvenstvu prošle godine, tamo sam sve doživeo i video kako izgleda. Sada skijam za Srbiju jer sam poreklom odavde i to mi je bila velika želja. Konkurencija u Sočiju biće paklena, biću jedan od najmlađih, ali to nije prepreka koju ne mogu da preskočim. Očekujem da steknem što više iskustva za sledeće sezone i olimpijade. Idem po iskustvo koje će mi omogućiti dobre rezultate u Južnoj Koreji.”

Posle mnogo neizvesnosti i teške povrede na snežne staze vratila se Nina Micić (23) koja će za Srbiju voziti snoubord.

“Ovo mi je prva olimpijada a učešće na tom takmičenju sanjam poslednjih deset godina. Vankuver mi je izmakao samo za jedno mesto, došla je povreda, i skoro da sam bila odustala ali sve snage sam uložila u to i isplatilo se. Već tri ili četiri noći ne spavam od uzbuđenja i jedva čekam olimpijski nastup. Ne smem da obećam medalju. To mi je najveći san ali je još uvek daleko. Mada jedno znam, ako je ikada budem osvojila napraviću slavlje za pamćenje.”

Srbiju u Sočiju predstavljaju Nevena Ignjatović i Marko Vukićević (alpsko skijanje), Ivana Kovačević, Rejhan Šmrković i Milanko Petrović (nordijsko trčanje i biatlon), Nina Micić (snoubord) Vuk Rađenović i Aleksandar Bundalo (bob). Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je da će prisustvovati otvaranju Olimpijskih igara u Sočiju.
XS
SM
MD
LG