Dostupni linkovi

CPC: Bez Svetog Save u kalendaru


Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) je u svoj kalendar za 2014. godinu upisala sve "vaseljenske svetitelje", a tu nije bilo mesta za Svetog Savu, jer je "lokalni svetitelj", rekao je predstavnik te crkve Stevo Vučinić. Reagujući na pisanje beogradskog lista "Blic" da je kanonski nepriznata CPC iz kalendara izbacila Svetog Savu, Vučinić je kazao da je Sveti Sava "lokalni svetitelj koji je taj oreol zaslužio suprotno kanonima".

Po njegovim rečima, Sveti Sava "nema značaj za druge narode, pa ni za Crnogorce, osim za Srbe" i zato nije upisan u kalendar. Vučinić je naveo da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) "redu svetitelja pribrala i izvesne popove ruku krvavih do lakata", pri čemu je naveo kanonizaciju dvojice sveštenika iz Pljevalja koji su, prema njegovim rečima, tokom Drugog svetskog rata, s četnicima, počinili zločine u tom kraju.

Vučinić je postavio pitanje o tome kako se u kalendaru SPC mogu naći vladika Nikolaj Velimirović - koga je Hitler odlikovao "Gvozdenim krstom", i Simeon Nemanja koji je počinio "krvavi pogrom protiv bogumila".
XS
SM
MD
LG