Dostupni linkovi

Čačak: Sud osporio odluku o izvršenju zbog latinice


Osnovni sud u Čačku ukinuo je rešenje o izvršenju naplate sudske novčane presude protiv Velimira Ilića, jer je advokat novinara Vladimira Ješića napisao podnesak latiničnim pismom.

Osnovni sud u Čačku je predmet vratio prvostepenom sudu na ponovni postupak, uz obrazloženje da nije u skladu sa Zakonom o parničnom postupku i Ustavom Srbije, u kojima su srpski jezik i ćirilica precizirani kao službeni jezik i pismo, piše u presudi u koju je agencija Beta imala uvid. Predsednica veća koje je donelo tu odluku bila je sudija Gordana Šuluburić i sudije Tatjana Kandić i Svetlana Mitrović.

Pravna zastupnica novinara Vladimira Ješića, Dragica Horovic izjavila je u oktobru da ministar građevinarstva u Vladi Srbije Velimir Ilić ne isplaćuje odštetu njenom klijentu, iako postoji pravosnažna sudska presuda kojom je Iliću naloženo da Ješiću isplati 1,3 miliona dinara.

Sud je doneo pravosnažnu presudu po kojoj Ilić Ješiću mora isplatiti 1,3 miliona dinara, jer ga je taj političar na snimanju intervjua za novosadsku Televiziju Apolo 2003. godine u prostorijama Nove Srbije u Beogradu šutnuo nogom, izvređao, ispsovao i pokušao fizički na njega da nasrne.

Dragica Horovic je tada agenciji Beta kazala da postoje "neobjašnjive" teškoće u naplati sredstava, s obzirom na činjenicu da je sud u Čačku još 19. juna odobrio rešenje o prinudnom izvršenju i uputio ga na adresu Ilićevog ministarstva i Vlade Srbije.

Prema tom rešenju, nadležna isplatna blagajna dužna je da Iliću skida dve trećine od zarade u ministarstvu, ali se od juna nije postupilo po rešenju suda, kazala je Dragica Horovic.

Nekadašnji novinar Vladimir Ješić rekao je agenciji Beta da je ovaj slučaj još jedan pokazatelj koliko su ministri u vladi "bahati" jer ne priznaju ni odluke suda.

"Ako je sud utvrdio da me je Ilić šutnuo a on tvrdi suprotno, jasno nam je koliko je besmisleno očekivati da će bilo ko od njih poštovati zakone, pa možemo očekivati da će ponoviti iste stvari, a naročito napade na novinare", kazao je Ješić. Dodao je da će novac od presude uplatiti u humanitarne svrhe za pomoć Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku.
XS
SM
MD
LG