Dostupni linkovi

Beograd apelovao na Zagreb da odloži primjenu Zakona o prebivalištu


Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zatražilo je danas od zvaničnog Zagreba da razmotri mogućnost odlaganja primjene pojedinih odredaba Zakona o prebivalištu, saopšteno je iz tog ministarstva.

Navodi se da je tim povodom upućena verbalna nota Ambasadi Hrvatske u Beogradu.

"Radi se o legitimnoj brizi za Srbe u regionu, s obzirom na činjenicu da veliki broj građana srpske nacionalnosti neće blagovremeno uspjeti da, u skladu sa Zakonom, prijavi privremeni odlazak iz Republike Hrvatske, o čemu svjedoče brojni redovi pred hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvom u Srbiji", navodi se u saopštenju.

Prema hrvatskom Zakonu o prebivalištu, naime, građani Srbije koji imaju važeću hrvatsku ličnu kartu i prebivalište u toj zemlji do 29. decembra imaju dvije mogućnosti - da prijave privremeni odlazak iz Hrvatske ili da odjave prebivalište, saopštila je ranije Koalicija udruženja izbeglica.

Prema novom Zakonu o prebivalištu, državljani Hrvatske koji žive van zemlje, a imaju prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj i eventualno ličnu kartu, imaju rok da do kraja godine odjave prebivalište u Hrvatskoj ili će u protivnom biti novčano kažnjeni od 500 do 5.000 kuna (70 do 700 eura), prenosi Tanjug.
XS
SM
MD
LG