Dostupni linkovi

Kosovski zvaničnici: Uzdržati se od zapaljivih poruka


Ilustracija
Ilustracija
Kosovski zvaničnici kritikuju provokativne i nacionalističke izjave koje srpski zvaničnici upućuju Srbima prilikom posete Kosovu, kao što su one ministra bez portfelja u vladi Srbije zaduženog za Kosovo Aleksandra Vulina. Skupštinski odbor za bezbednost već je skrenuo pažnju bezbednosnim institucijama da budu oprezne za vreme predstojećih izbora. Kosovski Srbi navode da Vulin deli Srbe na Kosovu, što može dovesti do njihovog sukobljavanja.

Premijer Kosova Hashim Thaci je dan pred početak predizborne kampanje pozvao Srbe da masovno izađu na predstojeće lokalne izbore, i na mirnu i kulturnu kampanju.

“Verujem da će kampanja biti dobronamerna, civilizovana, emancipovana i politički konkurentna”, kaže kosovski premijer.
Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin

Kosovski zvaničnici međutim smatraju da izjave pojedinih srpskih zvaničnika nisu u skladu sa demokratskim principima.

I šefica kosovskog pregovaračkog tima, Edita Tahiri je tokom sastanka radnih grupa u Briselu istakla važnost da se predizborna kampanja odvija u demokratskom duhu, ali je kritikovala provokativna i nacionalistička predstavljanja srpskih zvaničnika koji borave na Kosovu.

Skupštinski odbor za unutrašnje poslove i bezbednost je međutim već upozorio bezbednosne institucije Kosova da budu spremne za predstojeće lokalne izbore i da na Kosovo ne puštaju ljude iz institucija drugih država koji upućuju destabilizirajuće poruke po Kosovo.

Predsednik odbora, Ahmet Isufi, navodi da Aleksandar Vulin daje takve izjave, kao što je poslednja da Priština nastoji da smanji broj glasača kako bi manji broj Srba glasalo.

“Imali smo izjavu Vulina tokom poslednje posete i zatražili smo da institucije budu što ozbiljnije i da preduzmu sve mere kako se ne bi dopustilo da ljude govore na taj način, da destabilizuju našu zemlju. Odgovor nismo dobili ali smo kao komisija zatražili da institucije budu spremne za ove izbore”, kazao je za RSE Ahmet Isufi.

Ovo su neke od Vulinovih izjava na Kosovu koje su za kosovske zvaničnike provokativne, destabilizirajuće i nacionalnističke:

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00
Direktan link


Stvaranje podela

Međutim pored kosovskih zvaničnika, Albanaca, Vulinu zameraju i kosovski Srbi koji su deo institucija zbog pružanja podrške samo građanskoj inicijativi ‘Srpska’, iza koje inače stoji Beograd.

Petar Miletić iz Samostalne liberalne stranke navodi za RSE da Vulinove izjave doprinose lošoj atmosferi na samom terenu uoči izbora, a koje mogu dovesti do sukobljavanja Srba na Kosovu.

Petar Miletić
Petar Miletić
“On kao vladin zvaničnik ukoliko od 33 srpskih lista podržava samo jednu, on time šalje loš signal za sve Srbe na Kosovu, ali naravno i u Srbiji. Ja se nadam da će g. Vulin, ukoliko želi da vodi kampanju jedne liste na Kosovu, neka podnese ostavku na mesto u Vladi, i neka dođe na čelo liste, i neka vodi kampanju kao stranački funkcioner, a ne kao vladin činovnik”, kaže Miletić.

Ranđel Nojkić iz Gračanice, predsednik kosovskog odbora SPO-a, čiji članovi su kandidati na listi Srpska, međutim, za RSE kaže da poruke moraju da budu jasne u smislu rešavanja odredjenih problema i konsolidacije Srba na Kosovu. On i dodaje da predstavnici Srba u kosovskim institucijama nisu dovoljno branili interese Srba.

“Zaista predstavnici Srba u zadnjih jedan-dva mandata koji su u institucijama Kosova na kvalitetan način to nisu činili. Ne kažem da u potpunosti nisu, ali ta zaštita se vršila vrlo selektivno, onoliko koliko njihovi interesi nisu bili ugroženi u tim institucijama, do te mere da se ne bi zamerili vladajućoj teritoriji u Prištini. Ta praksa mora da se napusti. Srbi u institucijama moraju da brane vrlo jasno svoje interese”, kazao je on.

Kosovski analitičar Behlul Beqaj ocenjuje za RSE da je situacija među Srbima kontradiktorna jer jedni pozivaju na izlazak Srba na izbore a drugi na bojkot, što može da utiče na stabilnost stanja Kosova i Srbije.

“Možda ima malo vremena da se, koliko je to moguće, preispita taj odnos prema dosadašnjim postupcima koji se rade na Kosovu, ali naglasak stavljam ipak na ministra bez portfelja koji čini ono što nije korektno u demokratskom svetu. On ne samo da je podelio Srbe na Kosovu, u ovom kontekstu mislim da je podelio poziciju i opoziciju. U svakom slučaju ima različiti program, ali kad je u pitanju nacionalni interes, mislim da treba biti jedinstven u smislu usmerenja prema evropskoj zajednici”, navodi Beqaj.
XS
SM
MD
LG