Dostupni linkovi

Analitičari: Zvaničnici iz Srbije na Kosovu treba da budu umereniji


Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin, ministar bez portfelja zadužen za Kosovo u Vladi Srbije, na najave iz Prištine o mogućoj zabrani njegovog ulaska na Kosovo samouvereno poručuje da je to samo dokaz da dobro radi svoj posao. Na Vulina su ljuti i kosovski Srbi koji su izvan liste Građanska inicijativa srpska, koju podržava Beograd, upravo zbog favorizovanja te liste. Nasuprot Vulinovoj retorici analitičari upozoravaju da je bolje da zvaničnici iz Beograda nastupaju bitno umerenije na samom Kosovu.

Upravo je čovek, koji je zbog neslaganja sa Briselskim sporazumom čak podnosio ostavku, danas zadužen da sprovodi odluke Vlade Srbije o tom dokumentu. Ministar Aleksandar Vulin, zadužen za Kosovo u Vladi Srbije, koji se ovih dana kako se čini češće obraća javnosti sa severa Kosova nego iz Beograda, ostaje pri svome kako kosovska vlast zapravo ne želi da Srbi izađu na novembarske lokalne izbore, izjavi koja je bila povod da se u Prištini otvori priča o njegovim posetama Kosovu i onome što tamo govori.

“I to je dokaz toga da dobro radimo, da okupljamo Srbe, da ih budimo, da ih mobilišemo, da ih usmeravamo u pravom pravcu, u pravcu zaštite naših nacionalnih i državnih interesa. I vrlo je zanimljivo da Priština nema primedbe na one koji provode bojkot izbora, ali su jako nezadovoljni sa mnom koji sprovodim izbore. Vidite da Priština nije baš iskrena sa idejom da želi da Srbi izađu na izbore”, odgovora Vulin na kritike iz Prištine.

Počevši od toga da bi kosovski Srbi mogli da imaju "svog Dodika", preko poruka "Glasate za 'Srpsku' ili protiv 'Srpske' - nema trećeg rešenja" do izjave “3. novembra glasaćemo za Srpsku - 4. novembra mi gradimo Srpsku”, dodajući da lokalni izbori na Kosovu iz vizure Beograda postoje zbog Zajednice srpskih opština; Vulinove su izjave zabeležene u poslednje vreme, naročito u danima pred početak izborne kampanje na Kosovu. Ovakve izjave zvaničnika Vlade Srbije naljutile su kako pojedine kosovske zvaničnike tako i tamošnje Srbe koji su izvan izborne liste Građanska inicijativa srpska, koju podržava Beograd.

Moguće je da je Vulinova retorika motivisana, kaže Nenad Đurđević iz Foruma za etničke odnose, podrškom jednoj listi a da se pri tome ne uzima u obzir da tamo postoje i druge liste Srba.

“Mislim da je potrebno mnogo pažljivije i odmerenije nastupati na samom Kosovu i izjave iz Beograda koje idu prema biračkom telu Srba na Kosovu moraju biti mnogo umerenije, mnogo odmerenije, i da ipak vode računa da se ti izbori održavaju na teritoriji Kosova pod procedurama i zakonima koje donosi Centralna izborna komisija na Kosovu”, kaže Đurđević.

Nanošenje štete

Nije Vulin prvi koji odlazi na Kosovo niti prvi čije izjave nailaze na protest u Prištini.
Upravo podsećajući da je i ranije bilo izjava srpskih zvaničnika, aktuelne i ranijih vlasti, zbog kojih je Priština zvanično reagovala Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam kaže da tada to nije bilo tako direktno vidljivo niti vezano za direktan povod kao što su sada izbori.

Aleksandar Popov
Aleksandar Popov
“Mislim da bi bolje bilo da se zvanična Srbija uzdrži od direktnog mešanja, oni moraju i treba da pozivaju na izlazak na izbore, ali u svakom slučaju ne treba da čine ovakve gestove kao što ih čini Vulin, da deli srpske liste na poželjne i nepoželjne i da na taj način nanosi štetu celoj ovoj stvari”, kaže Popov.

I zato sa drugih lista upućuju pitanje Beogradu zašto su njihovi kandidati manje dobri za srpsku zajednicu od kandidata liste koju podržava Beograd. Objašnjenje je jasno. Beograd veruje određenim ljudima.

“I hoćemo da oni sprovode državnu politiku jer su oni to do sada pokazali. Uostalom, ne postoji ni jedna druga srpska lista koja se nalazi u svim opštinama ne samo većinskim nego i tamo gde su Srbi manjina ili čak gde su potpuno proterani. Samo Srpska obezbedjuje potpuno predstavljanje svih Srba koji žive na Kosovu i Metohiji”, rekao je Aleksandar Vulin u vestima na javnom servisu.

Nasuprot Vulinu i stavu Beograda analitičari koji prate zbivanja na Kosovu međutim, smatraju da podrška jednoj listi nije u pravcu stabilizacije.

“Jedinstvena lista je jedan od važnih političkih igrača na Kosovu kada govorimo o srpskoj zajednici na Kosovu, ali ima jako puno drugih političkih partija i građanskih lista koje učestvuju i koje ovakvu podršku doživljajvaju kao zaista nefer. Kao da nekome nije u interesu da što više srpskih predstavnika bilo koje političke provinijencije uđe u skupštine opština”, ocenjuje Nenad Đurđević iz Foruma za etničke odnose.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam misli da je favorizovanje samo jedne liste jako loše posebno na jugu Kosova, u enklavama.

“Gde je Srpska liberalna stranka već utvrdila svoj položaj i svoju poziciju i ima poverenje Srba koji tamo žive jer ostvaruju određene rezultate za ovo vreme iplementacije Ahtisarijevog plana kada su dobili svoje opštine. Mislim da takve izjave jako štete, unose podelu među Srbe na Kosovu i mogu dovesti i do apstinencije na ovim izborima”, navodi Popov.

Tokom izborne kampanje, koja počinje u četvrtak, planiran je, prema najavama, i odlazak na Kosovo premijera Ivice Dačića koji bi trebalo da poseti Štrpce.
XS
SM
MD
LG