Dostupni linkovi

Mubarak prebačen iz zatvora u vojnu bolnicu


Hosni Mubarak
Hosni Mubarak

Bivši egipatski predsednik Hosni Mubarak prebačen je danas helikopterom iz zatvora u Kairu u vojnu bolnicu posle odluke tužilaštva da mu se ukine pritvor.

Mubarak je prebačen iz zatvora "Tora" u vojni medicinski centar u južnom delu grada, gde će, kako je ranije najavio njegov advokat, boraviti pod vojnom zaštitom.

Državni tužilac prethodno je poslao pisano naređenje administraciji zatvora "Tora" da oslobodi Mubaraka (85), rekao je izvor iz tužilaštva.

Premijerova kancelarija ranije je saopštila da će Mubarak po izlasku iz zatvora biti stavljen u kućni pritvor, ali će njegovo prvo odredište biti vojna bolnica.

Ova odluka donesena je u vreme kada je u zemlji na snazi vanredno stanje zbog nasilja tokom policijske akcije protiv pristalica smenjenog islamističkog predsednika Muhameda Morsija. U neredima širom zemlje u poslednjih desetak dana poginulo je oko 900 ljudi, uključujući oko 100 vojnika i policajaca.

Mubaraku se ponovo sudi zbog izdavanja naredbe za ubijanje demonstranata tokom ustanka 2011. godine, koji je doveo do njegovog pada.

Bivši egipatski predsjednik osuđen je na kaznu doživotnog zatvora prošle godine zato što nije sprečio ubijanje demonstranata, ali je sud uvažio njegovu žalbu i naredio ponavljanje suđenja.
XS
SM
MD
LG