Dostupni linkovi

Pad cena nafte


Ni vest o većoj aktivnosti u prerađivačkoj industriji Kine nije sprečila nov pad cena nafe koja je blago pojeftinila na oba indikativna tržišta, u SAD i Evropi.

Nafta je pojeftinila zbog očekvanja da američka centralna banka (Fed) ublaži monetarne podsticaje za najveću svetsku privredu.

Cena nafte za oktobarski rok isporuke na Merkantilnoj berzi u Njujorku opala je za pet centi, na 103,80 $ po barelu, a ista količina severnomorske nafte "brent" koštala je u Londonu 109,60 $, ili 21 cent manje nego na kraju prethodnog poslovanja.

Prema preliminarnim podacima grupacije HSBC, indeks nabavki za potrebe proizvodnje u Kini je tokom avgusta uvećan na 50,1 poen, sa julskih 47,7.

Ekonomisti kažu da je neka ekonomija u ekspanziji ukoliko navedeni pokazatlj premaši granicu od 50 poena.

Rast fabričke aktivnosti u Kini poklopio se očekivanjima tržišnih poslenika da Fed uskoro počne sa ublaževanjem takozvanog kvantitativnog labavljanja, što je drugo ime za mesečne podsticaje privredi SAD u vrednosti od 85 milijardi dolara.

Najanoviji izveštaji Američkog instituta za petrolej pokazuje, inače, da su zalihe nafte u SAD, u sedmici zaključno sa 16. avgustom, opale blizu 1,2 miliona barela, na 364,1 miliona barela, a tržište bi tek trebalo da odreaguje na ovu novost, ističe se u izveštaju agencije AP.
XS
SM
MD
LG