Dostupni linkovi

Obama: Rusija se ponekad ponaša kao da smo još uvijek u Hladnom ratu


Predsjednik SAD-a Barack Obama u večernjem je nastupu na američkoj televiziji progovorio o aktualnim političkim događanjima, prenosi Reuters.

Iako je potvrdio da će ove jeseni ići Moskvu na planirani sastanak skupine G20, Rusima je poručio da su se dodjelom azila bjeguncu Edwardu Snowdenu vratili u prošlost.

"Ponekad se Rusi mentalno vrate u doba Hladnog rata. Ono što ja poručujem Putinu jest da je to stvar prošlosti, a mi moramo gledati u budućnost. Nema razloga da ne surađujemo bolje nego prije", izjavio je Obama za NBC.

Na pitanje o zatvaranjima veleposlanstava i upozorenjima vezanim uz putovanja, Obama nije ulazio u detalje, no dodao je da je situacija ozbiljna: "Sve je to dovoljno značajno da moramo biti oprezni. Radi se o podsjetniku da ekstremizam još uvijek postoji usprkos napretku koji smo postigli".

Na upit novinara jesu li problematični špijunski programi doveli do otkrića informacija vezano uz napade, Obama je odbio optužbe o kontinuiranom špijuniranju građana SAD-a:

"Nemamo programe za špijuniranje vlastitih građana. Ono što imamo su određeni mehanizmi koji prate telefonski broj ili e-mail adresu za koje znamo da su na neki način povezani s terorizmom".

Uz to je Obama Amerikancima, koji već godinama bivaju zastrašivani pričama o opasnosti terorizma, konačno uputio razumnu poruku: "Izgledi da poginete u terorističkom napadu manji su nego da poginete u automobilskoj nesreći".
XS
SM
MD
LG