Dostupni linkovi

U Moskvi sve spremno za samit ruskih i američkih ministaraMoskva nastavlja pripreme za sastanak ruskih i američkih ministara odbrane i spoljnih poslova, predviđen za 9. avgust, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

On je naveo da Moskva nije primila nikakvu poruku iz Vašingtona o mogućem otkazivanju takozvanog sastanka "2 plus 2".

Rjabkov je kazao da će ministri razgovarati o kontroli naoružanja, situaciji u Siriji i Avganistanu, i o bilateralnim odnosima.

On je, međutim, dodao da ruski i američki ministri neće razgovarati o slučaju bivšeg službenika Nacionalne agencije za bezbednost SAD, Edvarda Snoudena koji je 1. avgusta dobio privremeni azil u Rusiji. Njegovo izručenje traže SAD da bi mu sudile za
špijunažu jer je obelodanio informacije iz njenog globlanog prisluškivačkog programa.

Rjabkov je takođe ukazao da su SAD "iskrivile realnost", najavom da bi susret ruskog i američkog predsednika, zakazan za septembar, mogao biti doveden u pitanje zbog slučaja Snouden.

Bela kuća je sinoć objavila da će narednih dana objaviti da li će predsednik Barak Obama otkazati susret sa šefom ruske države Vladimirom Putinom, predviđen na marginama samita 20 privredno najjačih država sveta - G20 koji se održava u Sankt Peterburu.
XS
SM
MD
LG