Dostupni linkovi

Tači: Za Kosovo pitanja telekomunikacije i energetike zatvorena


Premijer Kosova Hašim Tači ponovio je danas da je na posljednjoj rundi dijaloga u Bruxellesu u srijedu postignut napredak oko organizacije lokalnih izbora 3. novembra.

„Uvjeren sam da će ovaj proces biti uspješan uz učešće svih zajednica. Misija OSCE će, na naš zahtjev, nastaviti obavljati svoju ulogu kako bi olakšala i organizirala izbore na sjeveru gdje će biti i predstavnici Centralne izborne komisije Republike Kosova. Mi ćemo nastaviti da radimo sa svim političkim partijama za što masovnije sudjelovanje Srba na sjeveru“, kazao je on.

Premijer Kosova je izrazio nadu da će se ispoštovati svi vremenski rokovi za registraciju političkih partija ili građanski inicijativa sa sjevera, što je inače početak septembra.
On je kazao da je visokoj predstavnici EU, Catherine Ashton poslat zahtjev da EU nadgleda izbore u cijeloj zemlji.

Thaci je istakao i da je u razgovorima sa premijerom Srbije postignut je napredak oko zatvaranja svih policijskih stanica paralelnih struktura na sjeveru, i mogućnosti integracije srpskih građana u policijske strukture Kosova, koji prihvaćtaju zakone, Ustav i dokumente Kosova.

Što se Kosova i EU tiče, pitanja o energetici i telekomunikacijama su zatvorena, te se sada čeka na Srbiju da do 8. augusta prihvati sporazume u te dvije oblasti, kazao je kosovski premijer, Thaci.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG