Dostupni linkovi

Moska želi razmenu osuđenih špijunaMoskva želi razmenu jednog bračnog para ruskih špijuna osuđenih na zatvor ovog meseca u Nemačkoj za najmanje jedno zatvoreno lice koje je u Rusiji osuđeno zbog špijuniranja u korist zapada, piše danas ruska štampa.

List "Komersant" navodi da ruska tajna služba želi da vrati bračni par, predstavljen lažnim imenima Andreas i Hajdrun Anšlag, nazad u Rusiju nakon što su decenijama bili "spavači" u Nemačkoj.

Moskva bi istovremeno predala zapadu najmanje jednog špijuna osuđenog za predavanje tajnih informacija Berlinu ili nemačkim saveznicima.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov demantovao je u izjavi "Komersantu" da se o ovoj razmeni razgovaralo na sastanku u junu između predsednika Vladimira Putina i kancelara Angele Merkel.

Andreas Anšlag osuđen je na šest i po godina zatvora, a njegova supruga Hajdrun na pet i po godina pred regionalnim sudom u Štutgartu.

Njih je još 1988. godine na zadatak rasporedila sovjetska služba KGB, a kasnije su sarađivali sa njenim naslednikom, službom SVR.
XS
SM
MD
LG