Dostupni linkovi

El Baradej i zvanično vicepremijer


Istaknuti egipatski liberalni političar Mohamed El Baradej danas je položio zakletvu kao potpredsednik zadužen za spoljna pitanja u prelaznoj vladi.

Imenovanje El Baradeja , bivšeg šefa Agencije za nuklearnu energiju UN (IAEA) i dobitnika Nobelove nagrade za mir, usledilo je nakon što je vojska svrgnula s vlasti islamističkog predsednika Mohameda Morsija 3. jula, prenosi AFP.

Ranije danas, bivši egipatski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Nabil Fahmi postavljen je za ministra spoljnih poslova prelazne vlade Egipta.

Fahmi je bio egipatski ambasador u Vašingtonu od 1999. - 2008, pre toga dve godine bio je na čelu Ambasade Egipta u Japanu, a pet godina ranije politički savetnik egipatskog ministra spoljnih poslova.

Levičarski političar Godah Abdel Halek istovremeno je danas odbio ponudu da ponovo bude ministar za snabdevanje u tranzicionom periodu, navodeći kao izgovor lične razloge, prenela je agencija Rojters.

Halek je bio ministar u egipatskoj vladi nekoliko meseci u 2011. godini.

Privremeni premijer Hazem el Beblavi je, zajedno sa potpredsednikom Mohamedom El Baradejom, održao juče razgovor o kandidatima za ministarska mesta i konsultacije će biti nastavljene danas.

AFP navodi da bi nova, prelazna vlada mogla da bude predstavljena u utorak ili sredu sledeće nedelje i da se očekuje da će se sastojati od 30 ministarstava.
XS
SM
MD
LG