Dostupni linkovi

Makedonija: Doživotni zatvor zbog ubistva biznismena Tuševskog


Osnovni sud u Skoplju osudio je u odsustvu na doživotni zatvor četiri osobe, zbog ubistva makedonskog biznismena Marjana Tuševskog, dok je bivši makedonski ministar unutrašnjih poslova Ljube Boškovski za pomaganje dobio 12 godina zatvora.

Za izvršenje ubistva osuđeni su Predrag Čubrilo i Milan Ilić, dok su pomagači bili Milorad Kovačević i Vuk Vukičević, koji im je obezbijedio smeštaj, jer su mjesec dana prije ubistva stigli u Skoplje.

Sud je utvrdio da su 2001. godine plaćene ubice iz Srbije ubile Kiru Janeva i Tuševskog, čije je ubistvo naručio njegov konkurent u biznisu Orce Korunovski, koji je ubijen pet godina kasnije u Sofiji.

U presudi se navodi da je Korunovski dobio obećanje tadašnjeg makedonskog ministra unutrašnjih poslova Ljubeta Boškovskog da ga neće goniti za ubistvo.

Sud je ocijenio da je Boškovski pomogao i plaćenim ubicama iz Srbije da napuste Makedoniju, a budući da nisu dostupni njima je suđeno odsustvu. U istom postupku Zoran Trajkovski, tjelohranitelj Boškovskog, dobio je 10 godina zatvora.

Sudija Ilija Trpkov rekao je da je bilo veoma teško voditi ovaj slučaj, budući da se dvostruko ubistvo dogodilo prije mnogo godina.

Ovaj slučaj, poznatiji kao "Rover", započeo je prije osam mjeseci, a svi osuđeni imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Ljube Boškovski, lider stranke "Ujedinjeni za Makedoniju", u skopskom zatvoru Idrizovo izdržava petogodišnju zatvorsku kaznu za nezakonito finansiranje predizborne kampanje 2011. godine. On je bio optužen od Haškog tribunala zbog ratnih zločina u slučaju "Ljuboten" kod Skoplja, ali ga je Sud oslobodio.
XS
SM
MD
LG