Dostupni linkovi

Kosovski izbori glavni izazov provedbe Briselskog sporazuma


Ilustracija
Ilustracija
Evropski zvaničnici sa sedištem na Kosovu pozvali su u petak na održavanje slobodnih, pravičnih, demokratskih i transparentnih lokalnih izbora.

Šef kancelarije EU i specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar putem saopštenja je istakao da će EU pažljivo da prati pripreme, kao i sprovođenje zakazanih izbora. On je izrazio nadu i da će učešće četiri opštine sa severa pokazati volju građana ovih opština za zajedničku evropsku budućnost. Lokalni izbori na Kosovu predviđeni su i Briselskim sporazumom.

Premijer Srbije Ivica Dačić u međuvremenu je izjavio da početkom avgusta ističe rok za prijavu izbornih lista za lokalne izbore na Kosovu, te da ukoliko ne bude konstruktivnog pristupa, može da propadne ne samo Briselski sporazum, već i evropski put Srbije.

Iako pojedini Srbi na severu kažu da je poruka Beograda da izađu na kosovske izbore u novembru jasna, oni ponavljaju da su se Srbi sa severa u nekoliko navrata izjasnili da ne žele da se integrišu u kosovske institucije.

Jedan od lidera Milan Ivanović navodi i da je taj stav potvrđen i na poslednjoj Skupštini, koju su Srbi na severu samoinicijativno formirali.

„Taj izborni proces je deo tog ustavno-pravnog poretke te države Kosovo u kojoj ne želimo da budemo i mislim da Srbi na severu Kosovu i Metohiji neće učestvovati u ovim izborima, da nema šanse da se dobiju legalni i legitimni predstavnici. Mi smo se izjasnili da učestvujemo na izborima u okviru izbornog procesa u Srbiji. Videćemo šta će vreme doneti ali jedini način da mi ovde ostanemo, opstanemo, jeste da se ne integrišemo u kosovske institucije. Mi želimo da ostanemo ovde živimo i radimo i da preko naših institucija ostvarujemo naša prava“, kazao je on.

Ivanović priznaje da bi tako nešto bilo veoma teško bez podrške Beograda, ali dodaje da ne postoji drugi izbor.

„Ako uđemo u taj put bez povratka, jednostavno, izgubićemo svaku šansu da očuvamo i svoja radna mesta i svoje porodice, i da ostanemo ovde, na prostoru Kosova i Metohije“, ističe Ivanović.

U međuvremenu, direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Aleksandar Vulin prilikom posete Kosovu u petak nastavlja da daje ista obećanja kao i ranije – da Srbija neće ugasiti nijedno mesto i da neće smanjiti finansijska davanja.

„Kad to govorim, govorim i o naknadnama za nezaposlene, i o kosovskom dodatku, govorim o svim naknadama koje je Srbija do sada davala, i davaće i dalje. Život bez finansijske pomoći Republike Srbije ovde nije moguć, i mi nećemo dozvoliti da se život ovde ugasi“, kazao je Vulin prilikom posete Istoku.

Zatvaranje pravnog vakuuma

Petar Miletić
Petar Miletić
S druge strane, podpredsednik Skupštine Kosova iz redova Samostalne liberalne strane Petar Miletić ne veruje u jedinstven stav da Srbi neće učestvovati na izborima na severu i uveren je da će se pronaći ljudi koji će prepoznati proces i poslušati vlade u Srbiji, u Prištini, i međunarodnu zajednicu i izabrati svoje legalne i legitimne predstavnike.

„No, ako se ipak tako nešto ne desi, ukoliko ipak ne budu održani izbori, to će imati za posledicu naravno nastavak političke krize i to će usloviti novu političku nestabilnost, a možda i bezbednosnu. U svakom slučaju to ne bi bilo dobro ni za koga“, naglašava Miletić.

Miletić dodaje da će izlaskom na izbore na severu doći do zatvaranja poglavlja jednog pravnog vakuuma, do funkcionisanja policije i suda, i do ozbiljnih investicija.

„Ako pogledate naprimer Gračanicu ili Štrpce pre četiri godine i danas, videćete u onom infastrukturnom i u svakom drugom pogledu, mnogo toga se popravilo i mnogo toga je bolje nego kad ta opština nije postojala i kad nije bilo investicija. Dakle, opštine sa srpskom većinom južno od Ibra napreduju, a opštine na severu ili stagniraju ili u još gorem slučaju nazaduju. A da ne govorimo o političkim posledicama“, kaže Miletić.

Upitali smo i građane na severu da li se treba poslušati Beograd i izaći na izbore:

„Ne znam koliko Vlada Kosova uopšte ima legitimitet da sprovodi svoje mere. Ipak je sever Kosova nešto drugo u odnosu na ostatak južne pokrajne, tako da mislim da je nemoguće da se sprovede ta vlast, i uopšte mislim da Srbi neće dati podršku tim izborima, a samim tim ni ja“, ističe Jovan Alimpić.

„Ja jednostavno hoću da ispoštujem to građansko pravo. Da li će neko da izađe ili ne, to je individualna stvar. Ja izlazim“, navodi Jelena Novaković.

„Po mom ličnom mišljenju, ne bi trebalo. Osećamo se poraženim. Bez obzira, ako i Beograd poslušamo, ostajemo poraženi. Kad mi se mi sami pitali, ne bi izlazili“, kazala je Marija Nikolić.

Oliver Ivanović, političar sa severa Kosova i nekadašnji državni sekretar u ministarstvu za Kosovo, kaže ukoliko Srbi na severu bojkutuju izbore, Priština i EU već imaju alternativna rešenja, a to je imenovanje Skupštine.

"Imenovanje će se u tom slučaju izdvojiti tako što će skupštine lokalnih samouprava biti formirane po receptu iz 2000., a to je da se imenuju skupštine opština i da se imenuju gradonačelnici. To bi bilo najlošiji scenario jer bi Srbi u tom slučaju imali za sovje predstavnike, ili za one koji upravljaju njihovim životima, neke kandidate za koje ne bi nikada glasali“, naglašava Ivanović.

On dodaje i da bi Beograd jasnim porukama utiče kod Srba na severu kako bi shvatili da je njihova budućnost isključivo vezana za dobru i najbolju moguću saradnju sa Vadom Srbije, bez obzira ko tu Vladu čini.
XS
SM
MD
LG