Dostupni linkovi

Papa Franjo na molitvi za migrante u Lampeduzi


Papa Franjo je doputovao u Lampeduzu, gdje će se pomoliti za stotine imigranata koji su iz Sjeverne Afrike krenuli ka Evropi u potrazi za boljim životom.

Avion rimokatoličkog poglavara sletio je na ostrvo sat pošto je do Lampeduze u čamcima doplovilo novih 166 imigranata kojima je u pomoć pritekla italijanska obalska straža.

Papa će baciti vijenac u more sa mjesta na koje stižu imigranti iz pravca Libije i Tunisa, a porijeklom najčešće iz sukobima zahvaćenih područja Afrike (Somalije, Etiopije) ili sa Bliskog istoka (Irak, Sirija, Avganistan).

Tokom dana, papa bi trebalo da održi misu u znak sjećanja na stradale na moru, a oko 50 imigranata, među kojima ima i muslimana, zatražilo je da ih primi poglavar Rimokatoličke crkve.

Oko 50.000 imigranata i izbjeglica je 2011, posle Arapskog proljeća, došlo iz Tunisa i Libije do Lampeduze, na pola puta između afričke obale i Sicilije. Stotine su se udavile pokušavajući da se domognu italijanske obale.

Papa će se danas sastati i sa žiteljima ostrva, mirnom zajednicom od oko 6.000 stanovnika koja živi od ribolova i turizma, u želji da ih ohrabri da i dalje velikodušno primaju imigrante.

Na ostrvu koje se prostire na samo 20 kvadratnih kilometara, jedan od žitelja je na raspolaganje papi dao stari kabriolet marke "fijat" koji će poglavaru poslužiti umesto "papamobila".

Vatikan nije želio da na Lampeduzu s papom doputuju i italijanski zvaničnici, uključujući ministra policije koji je takav zahtjev uputio Svetoj stolici.
XS
SM
MD
LG