Dostupni linkovi

U Sloveniji od danas više stope PDV-a


U Sloveniji se od danas primjenjuju više stope poreza na dodanu vrijednost (PDV), pri čemu standardna viša stopa PDV-a od 22 posto važi za većinu proizvoda i usluga, a niža od 9,5 posto na 21 skupinu proizvoda i roba, među kojima su hrana, lijekovi i novi stanovi.

Za povećanje standardne stope sa prijašnjih 20 na 22 posto i snižene stope s prijašnjih 8,5 na 9,5 posto vlada se odlučila u okviru mjera stabilizacije javnih financija, računajući na povećanje proračunskih prihoda od 250 milijuna eura na godišnjoj razini.

Prema službenim procjenama, povećane stope PDV-a izazvat će pad potrošnje oko 1,5 posto ako ih trgovina u cijelosti uključi u konačne prodajne cijene. Vodeći trgovački lanci najavljuju međutim da će nove stope PDV-a koje moraju obračunati već za srpanj u nove cijene uključivati postupno, vodeći računa i o velikoj konkurenciji u trgovini, te nastojeći izbjeći pad prodaje.

Viši PDV već danas su u cijene goriva uključili slovenski distributeri naftnih derivata, korigiravši cijene na više u prosjeku za 1,5 eurocenta za litru, a općenito se ocjenjuje da povećani PDV u prvoj fazi neće dovesti do vala poskupljenja.
XS
SM
MD
LG