Dostupni linkovi

Beogradski skup podrške građanima BiH


Protest “Svi smo mi Belmina” u znak podrške građanima BiH koji se već danima okupljaju ispred zgrade parlamenta zahtevajući donošenje zakona o matičnom broju, biće održan u Beogradu u nedelju u 16 časova na Kalemegdanu.

“U sredu, 5. juna, objavljena je vest da jedna tromesečna beba iz Gračanice (BiH), Belmina Ibrišević, ne može da ode na hitno lečenje u inostranstvo jer njeni roditelji ne mogu da joj izvade pasoš. Razlog – poput svih beba rođenih u BiH posle 12. Februara 2013., i Belmini je uskraćeno pravo da dobije jedinstveni matični broj . Naime, presudom Ustavnog suda BiH , u februaru ove godine prestao je da važi dotadašnji Zakon o matičnom broju BiH. Od tada do danas, srpski i bošnjački poslanici nisu našli za shodno da postignu dogovor o registracijskim područjima pri izdavanju JMBG.”, podsetili su organizatori u saopštenju.

Takođe, naveli su da je to glavni razlog protesta širom BiH, jer “donošenje privremenog rešenja o izdavanju JMBG nije dovoljno, žele usvajanje Zakona”.

“Zato pred zgradom federalnog parlamenta u Sarajevu od četvrtka stoje ljudi, stoje građani, stoje naši prijatelji, muslimani, pravoslavci, katolici,ateisti,jevreji – svi zajedno. Pružimo im podršku”, pozvali su organizatori preko društvene mreže Facebook.

Kako je najavila Zelena omladina Srbije, nakon protesta podrške aktivistima u parku Gezi u Turskoj, koji s eodržava u nedelju u 14 časova u parku Tašmajdan, i oni će se pridružiti Beograđanima na Kalemegdanu
XS
SM
MD
LG