Dostupni linkovi

Njemački SDP slavi 100 godina postojanja


Socijaldemokratska partija Njemačke prolsavlja 150 godina od osnivanja. Na svečanosti u Lajpcigu i kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Fransoa Oland.

Na svečanost je pozvano više od 600 gostiju, a očekuje se prisustvo brojnih predsjednika socijaldemokratskih i socijalističkih partija iz čitavog svijeta, kao i predsjednika niza država ili vlada. Osim predsednika Francuske, tu su i austrijski savezni kancelar Verner Fajman i premijeri Italije i Belgije Enriko Leta i Elio di Rupo.

Među gostima će biti i predsednici Hrvatske i Crne Gore Ivo Josipović i Filip Vujanović, kao i predsednici Rumunije, Litvanije i Malte, kao i bivši predsjednik Srbije i počasni predsednik DS-a Boris Tadić.

Njemačke socijaldemokrate datumom osnovanja stranke smatraju 23. maj 1863. kada je Ferdinand Lasal (Lašalle) u Lajpcigu osnovao Opšte njemačko radničko udruženje (ADAV).

SPD je najstarija njemačka stranka. Krajem sedamdesetih godina 20. veka imala je preko milion članova, sada, posle niza kriza, nešto preko 500.000 članova, koliko približno ima i druga najveća, kako ih u Njemačkoj zovu, "narodna stranka", CDU kancelarke Angele Merkel.

Vođe SPD-a u Lajpcigu otkrile su spomen ploču na lajpciškom Pantenonu, mjestu gde je ADAV osnovao Lasal i na kojem su krajem 19. vijeka održavani mnogobrojni skupovi radničkog i ženskog pokreta.

SPD je u Bundestagu najveća opoziciona stranka, pošto je na saveznim izborima u septembru 2009. postigla najgori rezultat od kraja Drugog svetskog rata osvojivši samo 23 odsto glasova.
XS
SM
MD
LG