Dostupni linkovi

Mitropolija crnogorsko-primorska Njegoša proglasila za sveca


Na nivou Mitropolije crnogorsko-primorske 19. maj je ustanovljen kao datum praznovanja mitropolita Petra II Petrovića Njegoša kao svetitelja.

Svečanim liturgijskim unošenjem ikone Svetog mitropolita Petra II u Cetinjski manastir danas je proglasio današnji dan za "crveno slovo".

Službu je služio arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom Mitropolije i Eparhije buenoajresko-centralno-južnoameričke.

"Poput Svetog Save i svog strica Svetog Petra Cetinjskog, nesumnjivo je svedok Hristovog vaskrsenja i sveti mitropolit Petar II, Cetinjski pustinjak i Lovćenski tajnovidac. Tako je već napisano na njegovoj ikoni koju ovde vidite, liturgijski unetu na ovaj sveti dan u hram Roždestva Presvete Bogorodice Cetinjskog manastira", kazao je Amfilohije.

Mitropolit je rekao da je na svojoj prvoj ikoni mitropolit Petar II Petrović Njegoš s pravom nazvat Lovćenskim tajnovidcem, jer je zaista bio tajnovidac.

"Sve ono što je video Sveti novi Petar II Petrović Njegoš, Lovćenski tajnovidac, sve je to ispunjeno najdubljim viđenjem i saznanjem, a to je viđenje Slova predvječnoga Oca kroz koga je sve postalo što je postalo. To je on i zapisao u svom zavještanju", rekao je mitropolit.
XS
SM
MD
LG