Dostupni linkovi

Otkrivanje statue Rozi Parks, aktivistkinje za ljudska pravaU Kongresu SAD u Vašingtonu danas će biti otkrivena statua afroameričkoj aktivistkinji Rozi Parks, čije je odbijanje 1955. godine da u gradskom autobusu ustupi mesto belcu označilo prekretnicu u pokretu za ljudska prava.

Otkrivanju statue visine 2,7 metara u zgradi Kongresa prisustvovaće predsednik SAD Barak Obama, vođa manjine u Senatu Mič Makonel i predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner.

Roza Parks je bila uhapšena zato što nije ustupila mesto belom putniku u autobusu u Montgomeriju, u državi Alabami, i time pokrenula bojkot autobuskog saobraćaja u tom gradu koji je trajao više od godinu dana.

To je bio jedan od najvećih i najuspešnijih pokreta protiv rasne segregacije, a koji je promovisao mladog sveštenika Martina Lutera Kinga, jednog od organizatora bojkota, u vođu borbe za građanska prava.

Roza Parks će biti prva crnkinja koja će imati statuu u holu Kapitola. Njena statua pridružiće se bisti još jedne crne aktivistkinje, Sođorner Trut, koja se nalazi u Centru za posetioce u Kapitolu.

Roza Parks umrla je 24. oktobra 2005, u 93. godini.
XS
SM
MD
LG