Dostupni linkovi

Merkel: Hitler na vlasti - stalno upozorenje Nemcima



Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je danas da dolazak nacističkog vođe Adolfa Hitlera na vlast pre 80 godina predstavlja "stalno upozorenje" za Nemce, i podsetila da demokratija i sloboda ne dolaze same od sebe.

"Ovo treba da bude stalno upozorenje za nas Nemce", rekla je Merkelova na otvaranju izložbe u Berlinu posvećene Hitlerovom dolasku na vlast, 30. januara 1933. godine.

Angela Merkel, koja je otvorila izložbu na mestu nekadašnjeg sedišta Gestapoa, podsetila je da je Hitleru bilo potrebno samo šest meseci da "poništi svaku različitost" nemačkog društva.

Ona je takođe istakla da je veliki deo nemačkog društva podržao ili "bar tolerisao" Hitlerov režim.

"Uspon nacionalsocijalizma bio je moguć zato što su elita i veliki deo nemačkog društva u tome učestvovali ili bar tolerisali", rekla je Merkelova, koja je, kako napominje Frans pres, rođena posle Drugog svetskog rata.

Kancelarka je, tako, podsetila da su "studenti i profesori" 10. maja 1933. u Berlinu učestvovali u nacističkom spaljivanju knjiga jevrejskih, marksističkih i pacifističkih pisaca, uključujući dela Karla Marksa, Sigmunda Frojda, Tomasa Mana i drugih.
XS
SM
MD
LG