Dostupni linkovi

Strože mere bezbednosti u Francuskoj


Francuska je posle vojne intervencije protiv islamističkih pobunjenika u Maliju i Somaliji uvela strože bezbednosne mere, uključujući i antiterorističke.

Francuski predsednik Fransoa Oland je rekao da je Francuska "preduzela sve neophodne mere predostrožnosti", zbog terorističke pretnje, uključujući i "nadzor javnih objekata i saobraćajne mreže".

On je ocenio i da je vojna intervencija te zemlje u Maliju zaustavila napredovanje islamista ka jugu i da je njen jedini cilj borba protiv terorizma, prenele su agencije.

Oland je dodao i da Pariz "ne brani nijedan drugi interes osim čuvanja prijateljske države" i dodao da je to razlog što je akciju podržala "cela međunarodna zajednica i pozdravile sve afričke zemlje".

Ofanziva je usledila dan pošto je Mali zatražio pomoć UN i Francuske, nekadašnje kolonijalne sile, za obračun sa islamistima.

Savet bezbednosti UN dao je "zeleno svetlo" da 3.000 pripadnika mirovnih snaga Afričke unije bude upućeno u Mali, ali njihovo razmeštanje neće biti realizovano pre septembra.
XS
SM
MD
LG