Dostupni linkovi

Preminuo američki general Norman Schwarzkopf Jr.


Umirovljeni general američke vojske Norman Schwarzkopf Jr. (78), bivši zapovjednik glavnog stožera i koalicijskih snaga za vrijeme Zaljevskog rata 1991., preminuo je u svom domu Tampi.

Za sada nije poznat uzrok smrti ovog bivšeg vijetnamskog veterana i generala s četiri zvjezdice. Stormin Norman ili Jurišajući Norman, kako je glasio njegov nadimak, proslavio se za vrijeme Zaljevskog rata kada je zapovijedao s više od 500.000 američkih i 200.000 savezničkih vojnika i za šest tjedana izbacio iračku vojsku iz Kuvajta, pod savezničku kontrolu stavio veliki dio iračkog teritorija i prisilio Iračane na prihvaćanje savezničkih uvjeta primirja.

"Amerika je izgubila velikog rodoljuba i jednog od najvećih vojnih umova svoje generacije", poručio je bivši američki predsjednik George H. W. Bush iz bolnice u Houstonu, gdje se nalazi od kraja studenoga zbog bronhitisa.

Oglasio se i američki ministar obrane Leon Panetta poručivši kako je Schwarzkopf bio jedan od velikih vojnih divova 20. stoljeća.

General Schwarzkopf se iz rata vratio kao heroj. Nagađalo se kako bi se mogao uključiti u politiku, međutim napisao je autobiografiju pod naslovom It Doesn't Take a Hero i radio je kao vojni analitičar. Bio je i glasnogovornik udruge za borbu protiv raka prostate od kojeg je obolio 1993. godine, ali se izliječio.
XS
SM
MD
LG