Dostupni linkovi

Rusija:Hapšenja uoči glasanja o zakonu o zabrani usvajanja


Nekoliko demonstranata uhapšeno je ispred ruskog parlamenta uoči glasanja o kontroverznom zakonu kojim bi Amerikancima bilo zabranjeno da usvajaju rusku djecu.

Zakon je već dobio podršku u donjem domu parlamenta i ako danas bude usvojen i u gornjem domu, biće upućen predsjedniku Vladimiru Putinu na potpisivanje.

Dokument predstavlja uzvratni udarac Moskve, zbog nedavno usvojenog zakona u SAD takozvanog "akta Magnitski" kojim se traži uvođenje sankcija Rusima za koje se utvrdi da krše ljudska prava, naveo je Rojters.

Moskva predlaže da novi zakon bude nazvan "Dima Jakovljev", u znak sećanja na ruskog dečaka koji je umro od toplotnog udara, pošto su ga usvojitelji iz Amerike zaboravili zaključanog u kolima tokom velikih vrućina, u ljeto 2008. godine.

Pojedini zvaničnici ruske vlade, uključujući ministra spoljnih poslova, protive se prijedlogu zakona, tvrdeći da nije u skladu sa ustavom i međunarodnim obavezama zemlje.

Policija je jutros privela nekoliko ljudi s transparentima na kojima je pisalo "Djeca se smrzavaju u hladnom ratu", koji su protestovali ispred zgrade parlamenta.

Kritičari dokumenta upozoravaju da bi zakon najviše išao na štetu djeci bez roditelja, jer bi im ograničio mogućnosti za napuštanje sirotišta.

Prema podacima UNICEF-a, u Rusiji ima oko 740.000 dece bez roditeljskog staranja. U SAD je u proteklih 20 godina usvojeno više od 60.000 ruske djece.
XS
SM
MD
LG