Dostupni linkovi

Policija: Uhapšen Jožef Kasa


Policija je uhapsila četiri osobe iz Subotice zbog sumnje da su odobravanjem kredita i bankarskih garancija pod povoljnijim uslovima zloupotrebile službeni položaj i
oštetili Agrobanku iz Beograda za više od 13 miliona evra, saopšteno je večeras iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Uhapšeni su Jožef Kasa (67), Peđa Mališanović (43), Zoran Malešević (36) i Miomir Paovica (54), svi iz Subotice, precizira se u saopštenju.

Navodi se da su osumnjičeni odobravali kredite i bankarske garancije, pod povoljnijim uslovima i bez adekvatnih sredstava, povezanim privrednim društvima "Azohem" Subotica, "Mala Bosna" i "Azotara" Subotica, čiji je vlasnik Mališanović.

Paovica, kao sudski veštak građevinske struke, u dogovoru sa Mališanovićem je od januara 2007. do marta 2010. godine, sačinio osam procena tržišne vrednosti nepokretnosti – zemljišta i objekata Fabrike za proizvodnju veštačkih đubriva "Azotara" iz Subotice.

U tim procenama je, kako se navodi, po zahtevu osumnjičenog Mališanovića, a za potrebe "Agrobanke", višestruko precenjivao njihove vrednosti, kako bi stvorio formalne uslove i privid odgovarajućeg obezbeđenja plasmana Agrobanke tim preduzećima.

Najveći deo tako realizovanih sredstava iskorišćen je za povraćaj ranije realizovanih kredita, za tekuće poslovanje firmi pod kontrolom Mališanovića, navodi se u saopštenju.

Osumnjičeni će biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal. Jožef Kasa je nekadašnji direktor filijale subotičke Agrobanke, bivši predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i potpredsednik Vlade Srbije premijera Zorana Đinđića.
XS
SM
MD
LG