Dostupni linkovi

Belgija:Neophodna jasna mapa puta za Srbiju


Šef belgijske diplomatije Didije Rejnders izjavio je danas da je za Srbiju neophodna "jasna mapa puta" na osnovu koje se može provjeriti i konstatovati učinjeno, kako bi se omogućilo dalje otvaranje šireg procesa evrointegracije.

"Ne vjerujem da bi otvaranje nove evrointegracione etape trebalo da bude u cilju ohrabrenja. Nova etapa trebalo bi da bude cilj procesa, da se u nju prelazi kada su kriterijumi ispunjeni na osnovu realnog napretka", rekao je Rejnders za "Deutsche welle".

Zemlje članice Evropske unije, prema njegovim riječima, čekaju da vide konkretan napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

"Ono što trenutno tražimo jeste dijalog i rešavanje nekih situacija... Ne traži se u prvo vrijeme priznanje. I zemlje EU podijeljene su po tom pitanju. Ali, ako dođe do stabilizacije između Srbije i Kosova, to će umnogome omogućiti jednostavniji život",
rekao je šef belgijske diplomatije.

S druge strane, Rejnders ističe i važnost "pozitivnog" pristupa koji se odnosi i na poštovanje preuzetih obaveza od strane zemalja članica.

"Ono što me je iznenadilo na Savjetu (EU) prošli put jeste to da sam imao utisak da su dodati neki uslovi na ono što je već traženo od Srbije", dodaje on, prenosi Beta.
XS
SM
MD
LG