Dostupni linkovi

Pomrčina Sunca u Australiji


Astronomi i ljubitelji svemira iz cijeloga svijeta okupili su se u Australiji kako bi u srijedu ujutro po lokalnom vremenu (u utorak navečer po našem) promatrali potpunu pomrčinu Sunca koja će prijeći izravno iznad Queenslanda.

Mnogi od njih prevalili su velike udaljenosti kako bi sudjelovali u spektaklu, pa vjerojatno s velikom zebnjom osluškuju vremenske prognoze.

Pomrčinu, čiji će vrhunac trajati oko dvije minute, iz svemira će pratiti satelit Proba-2 koji neće morati brinuti o oblacima. No on na svojem putovanju oko Zemlje neće imati priliku zabilježiti totalnu pomrčinu, već samo tri djelomične.

U vrijeme dok će astronomi u Australiji snimati potpunu pomrčinu, Proba-2 će jasno vidjeti cijeli Sunčev disk. To će znanstvenicima omogućiti da usporede zbivanja na Suncu s promatranjima Sunčeve atmosfere, odnosno korone sa Zemlje.

Satelit Proba-2 ime je dobio jer je drugi u nizu malih satelita misije PRoject for OnBoard Autonomy (PROBA). Ima dva eksperimenta za promatranje Sunca: The Large Yield Radiometer (LYRA) koji snima u vrlo širokom ultraljubičastom spektru i ekstremni ultraljubičasti teleskop (SWAP) koji obavlja mjerenja korone u vrlo uskom rasponu. Satelit također nosi i dva češka uređaja za nadziranje svemirskog vremena.

Kada Mjesec, koji igrom prirode na nebu djeluje jednako velik kao Sunce, prekrije našu matičnu zvijezdu, znanstvenici će moći snimati vatrene prominencije i koronu koji su inače previše blijedi da bi se vidjeli sa Zemlje.

Pomrčina se neće vidjeti na sjevernoj polutki, međutim, moći ćete je pratiti uživo putem 'Ustreama' dolje. Prijenos će početi danas, odnosno u utorak, 13. studenog, u 19.30 sati po našem vremenu. Uživajte u spektaklu!
XS
SM
MD
LG